Skip to main content

Raspuštena Skupština AP Vojvodine, izbori 17. decembra

Info 16. nov 2023.
2 min čitanja

"Smatramo da je celishodnije, prvenstveno sa finansijskog, ali i tehničkog aspekta održati izbore za poslanike u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine istovremeno sa izborima za narodne poslanike"

Usvajanjem Odluke o prevremenom prestanku mandata Skupštine AP Vojvodine, pokrajinski parlament je raspušten i stekli su se uslovi da se vanredni izbori održe 17. decembra, zajedno sa već ranije raspisanim parlamentarnim i lokalnim.

Za odluku, koja je bila jedina tačka dnevnog reda, glasalo je 95 poslanika, dok je protiv bilo četiri glasa. Pokrajinski parlament ima 120 poslanika.

Preklapanje sa republičkim

U odluci se eksplicitno navodi da su razlozi za raspisivanje vanrednih izbora, jer je rok za redovne 2. maj 2024. godine, to da bi se oni održali istovremeno sa ranije raspisanim izborima na drugim nivoima.

„Smatramo da je celishodnije, prvenstveno sa finansijskog, ali i tehničkog aspekta održati izbore za poslanike u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine istovremeno sa izborima za narodne poslanike, dakle 17. decembra 2023. godine“, stoji u odluci koju je potpisalo 93 poslanika.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Momo Čolaković je najavio da će odluku potpisati u toku dana da bi odmah stupila na snagu.

„Zahvaljujem još jednom svim građanima, svim poslanicima, zahvaljujem Pokrajinskoj vladi koja je uspešno realizovala sve naše zadatke i odluke“, poručio je Čolaković.

Predstavnik predlagača nije ni želeo da obrazloži odluku, te je raspravu započela opozicija. Aleksndar Odžić iz poslaničke grupe „Vojvođanski front“ ocenio je da Vojvođani ne mogu da glasaju za ovu odluku jer je ona politička i stigla je nakon signala „vladajuće klike u Beogradu“.

„Najvažnije je bilo da se donese takva odluka, jer je takav politički trenutak, i da se to upakuje zajedno sa republičkim izborima što mislim da je, pre svega, loše po građanke i građane Vojvodine jer neće imati prilike u ovih 30 dana da čuju koje su to teme vezane za AP Vojvodinu“, naveo je Odžić.

U odgovoru Odžiću, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine iz Srpske napredne stranke Damir Zobenica istakao je da je teško razumeti zahtev opozicije i podsetio da su od maja, na protestima „Srbija protiv nasilja“, traženi izbori.

„Idemo na izbore iz potpuno jasnih razloga, dogovoreno je konsenzusom vlasti i opozicije da imamo republike izbore 17. decembra, zbog smanjenja troškova i ne vidim šta je sporno“, rekao je Zobenica dodajući i da je opozicija ranije tražila da se razdvoje lokalni i pokrajinski izbori.

Đurađ Jakšić iz Srpske radikalne stranke ocenio da oni, za razliku od drugih opozicionih partija, sa nestrpjenjem očekuju sve predstojeće izbore, s nadom da u republici povrate parlamentarni status.

Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara podržale su odluku.

Foto finiš

Inače, danas je bio poslednji dan za raspisivanje izbora u Vojvodini kako bi oni mogli da se održe 17. decembra.

Na prethodne dve sednice vojvođanske skupštine promenjena su izborna pravila i usvojen hitan rebalans budžeta ne bi li se obezbedila sredstva za sprovođenje izbora.

Takođe, budući da jedino predsednik može da ih raspiše, zbog smrti dosadašnjeg predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora na tu funkciju kompromisno je izabran najstariji poslanik Momo Čolaković, koji je za mandata faktički vodio samo dve sednice.

D. Stupar (Autonomija, foto: Printscreen)