Skip to main content

Momo Čolaković novi predsednik Skupštine AP Vojvodine

Vojvodina 06. нов 2023.
< 1 min čitanja

"Sednica je počela potvrđivanjem mandata novoj poslanici SVM Ildiko Šnajder Šara"

Poslanici Skupštine AP Vojvodine izabrali su danas poslanika Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momu Čolakovića za novog predsednika pokrajinskog parlamenta.

Čolaković, koji je član Poslaničkog kluba „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ u Skupštini AP Vojvodine, dobio je podršku 93 poslanika, protiv je glasalo petoro, dok osmoro nije glasalo.

Izbor Čolakovića je došao kao posledica smrti prethodnog predsendika Ištvana Pastora, lidera Saveza vojvođanskih Mađara, u čiju čast je sednica počela minutom ćutanja.

Kako smo juče objavili, vladajuća koalicija je ponudila Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) mesto predsednika skupštine, ali su oni to odbili, uz obrazloženje da to čine iz poštovanja prema nedavno preminulom Pastoru, koji je bio lider te partije od 2007. godine do smrti.

Na početku sednice potvrđen je mandat novoj poslanici SVM Ildiko Šnajder Šara.

Dnevni red, prethodno planiran sa šest tačaka, na kraju je proširen za još 28, tako da će poslanici ukupno razmatrati 34 tačke, među kojima i usvajanje budžeta AP Vojvodine za 2024. godinu.

Takođe, na dnevnom redu sednice Skupštine Vojvodine je i novi rebalans budžeta za 2023, koji obezbeđuje neophodnih 385,5 miliona dinara za pokrivanje troškova održavanja vanrednih pokrajinskih izbora i izborne kampanje.

Na dnevnom redu su i izbor novog sastava Pokrajinske izborne komisije i Nadzornog odbor za izbornu kampanju.

(Autonomija/Beta, foto: Printscreen Skupština APV)