Skip to main content

Raskinut ugovor za postavljanje spornog spomenika navodnim nevinim žrtvama u Novom Sadu

Vojvodina 28. дец 2022.
< 1 min čitanja

Grad Novi Sad raskinuo je ugovor sa izvođačem radova koji je trebalo da postavi sporni spomenik navodnim nevinim žrtvama 1944/45. godine.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac rekao je za lokalni portal 021 da je zahtev za sporazumni raskid ugovora podneo sam izvođač.

„Izvođač radova tražio je sporazumni raskid zbog toga što nije u mogućnosti da radove okonča usled konstantnih ometanja, ugrožavanja samog gradilišta, ugrožavanja objekta i oštećenja na njemu i, naravno, i ugrožavanja bezbednosti samih radnika na gradilištu, tako da je taj ugovor raskinut“, naveo je Crnobarac.

Dodao je da “sada treba sagledati naredne korake”, ali je rekao da Grad ne odustaje od odluke o postavljanju tog spomenika i najavio da će biti raspisana nova javna nabavka, međutim nije precizirao kada.

Prema njegovim rečima, “niko nije mogao predvideti da će doći do ovakvog razvoja događaja”.

Na mestu gde je trebalo da bude postavljen spomenik nalazi se samo postament, na kojem antifašisti neprestano ostavljaju protestne poruke.

Antifašistički front “23. oktobar” prvi je pokrenuo široku akciju obaveštavanja domaće i međunarodne javnosti da gradske vlasti u Novom Sadu pokušavaju da postave spomenik navodnim nevinim žrtvama, među kojima se nalaze i osobe koje su dokazani ratni zločinci koji su učestvovali u fašističkoj Novosadskoj raciji 1942. godine, kao i pripadnici zločinačkog ustaškog pokreta.

Posle toga njima su se u protestima pridružila i druga udruženja građana, nevaldine organizacije i pojedine političke partije.

(Autonomija/021)