Skip to main content

AF 23. Oktobar: Još pet ustaša na spisku nevinih žrtava

Vojvodina 18. дец 2022.
2 min čitanja

"Istoričari su utvrdili da su svi oni učestvovali u pljačkanju, zlostavljanju i ubijanju civila, čime su odgovorni za ratne zločine, za šta su neki od njih, poput Daniela Petra i zvanično osuđeni na smrt"

Antifašistički front 23. oktobr (AF23X) iz Novog Sada upozorio je danas da su istoričari istraživačkim radom pronašli još pet ustaških zločinaca koji se nalaze na spisku „nevinih žrtava 1944/45“ kojima novosadska vlast planira da postavi spomenik 26. decembra.

Kako podsećaju u svom apelu, veliki broj Novosađana i Novosađanki se s razlogom protivi tom spomeniku – „simbolu revizionizma i relativizacije zločina“ načinjenih u Drugom svetskom ratu od strane fašističkih zločinaca i njihovih saradnika, i izjednačavanja zločinaca i žrtve.

Pet novootkrivenih „nevinih žrtava“ koje su istoričari pronašli na zvaničnom spisku, priloženom uz zvaničan zahtev za podizanje spomenika, jesu Daniel Petar (RKTG-4410), Krković Mirko (RKTG-4501), Lederer Petar (RKTG-4504), Lerik Antal (RKTG-2564) i Rabik Antun (RKTG-34960).

Kako ističu iz AF23X, istoričari su utvrdili da su svi oni učestvovali u pljačkanju, zlostavljanju i ubijanju civila, čime su odgovorni za ratne zločine, za šta su neki od njih, poput Daniela Petra i zvanično osuđeni na smrt.

RABIK ANTUN (RKTG-34960) teški ustaški zločinac, koji je 1941 dobrovljno pristupio ustaškom pokretu; učestvovao je u blokadi sremskih sela (Čortanovci, Bukovac, Grgeteg, Remeta itd.), za vreme kojih su vršena masovna hapšenja, zlostavljanja i ubijanja civila; Rabik je lično ubijao, silovao i pljačkao – u Grabovu je ubio dva deteta od šest godina, u zatvoru u Sremskim Karlovcima je silovao dve devojke, isti zločin je ponovio prilikom ustaških akcija u Bukovcu i Banoštoru, u Grabovu je bio jednu bolesnu staru ženu a prilikom povlačenja je ubio i dve devojke koje su bile prisilno zaposlene kao kuvarice kod ustaša“, ističu u AF23X.

„Zaista bi posle ovih novih saznanja istoričara i broja ustaša na spisku zločinaca trebalo na tabli postaviti i natpis na hrvatskom jeziku da se slavljenici ovih ‘nevinih žrtava’ ne osećaju zapostavljeni“, dodaju u svom apelu AF23X.

Antifašisti su ponovo pozvali građane i građanke Novog Sada da budu u pripravnosti da brane grad jer radovi „izgleda, nastavljaju pored svih naših apela, upozorenja pa i molbi!“

Posetimo, Antifašistički front 23. oktobar je, zahvaljujući uvidu u dokumentaciju koja je pratila zahtev za podizanje „Spomenika nevinim žrtvama 1944/45“, na spisku pronašao više od deset osuđenih ratnih zločinaca, pripadnika ustaškog pokreta, honveda i domaćih kolaboracionista, zbog čega je alarmirao novosadsku javnost i, organizujući proteste u dva navrata, zatražio od gradskih vlasti da se spomenik ne gradi.

Nakon toga, više opozicionih stranaka, aktivista i organizacija i pojedinaca takođe je javno protestovalo, predalo peticiju sa oko 5.000 potpisa građana i apelovalo na gradsku vlast da ne grad spomenik pod ovim uslovima ili da prethodno sa spiska žrtava izbaci ratne zločince.

I prethodni gradonačelnik Miloš Vučević i njegov naslednik Milan đurić oglušili su se o te apele, a rok za podizanje spokenika u više navrata je pomeran da bi, za sada poslednji, bio najavljen za 26. decembar.

(Autonomija)