Skip to main content

Rajko Grlić: Kad ne možete da pružite pristojnu sadašnjost, onda uveravate da je prošlost bila herojska

Kultura 21. јун 2024.
2 min čitanja

"Počeli sa ‘humanim preseljenjem’ i kada to nije išlo dobro zaključili su da je dogovoreni rat najbolje rješenje, a ujedno i sjajan alibi za sveopću pljačku"

Hrvatski režiser Rajko Grlić ocenio je za nedeljnik Radar da „kad ljudima ne možete pružiti pristojnu sadašnjost, onda im obećajte bolju budućnost ili, još sigurnije, uveravajte ih glasno, ako je moguće uz suze i zvukove bubnjeva, da im je prošlost bila herojska i da zato danas treba trpeti ne bi li se ta prošlost sutra ponovo dogodila“.

Komentarišući ulazak Domovinskog pokreta u Vladu Hrvatske Grlić je istakao da sve govori da je kao krajnje desna stranka „debelo finansiran od za privatizaciju vrlo zainteresovanog kapitala“.

„Sva domoljubna retorika i mržnja prema manjinama očito služe samo kao magla za budući grabež“, rekao je Rajko Grlić za Radar, prenosi N1.

Smatra da položaj Srba u Hrvatskoj zadnjih tridesetak godina nije bio slavan, ali ne samo njih.

„To sramotno prekrajanje osnovnog narativa Jasenovca koje je napravilo Ministarstvo kulture govori o tužnom stanju duha u Hrvatskoj u ovom trenutku. S druge strane to, a oni su toga i više nego svjesni, ide naruku vašim vlastima (srpskim) da krenu u svoje raspirivanje mržnje i tako nastave hraniti jedni druge falsificiranjem prošlosti na obje strane“, ocenio je režiser.

Na pitanje ko je razgradio Jugoslaviju, Grlić je istakao da se raspala zahvaljujući halapljivosti malih „Titića“, od Miloševića do Tuđmana, „sve samih prekaljenih komunista koji su preko noći postali veliki nacionalisti i populisti“.

„Oni su nevino počeli sa ‘humanim preseljenjem’ i kada to nije išlo dobro zaključili su da je dogovoreni rat najbolje rješenje, a ujedno i sjajan alibi za sveopću pljačku. Na kraju im se i ta „igra rata“ otela iz ruke. Strašno je da se ta ‘igra’, a radilo se o borbi za teritoriju, a ne za ljude kao što su stalno tvrdili, na kraju pretvorila u krvavi rat u kojem je Miloševićeva Srbija, da budem jako blag, bila najmanje nevina strana“, rekao je Grlić.

Ceo intervju možete da pročitate na Radaru.

(Danas/foto: N1)