Skip to main content

Koncerti, predstave, filmovi, debate kosovskih umetnika i autora na „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu

Građani 21. јун 2024.
2 min čitanja

"Usled kampanje mržnje koja je pokrenuta protiv festivala pozivamo vas da solidarno budete uz nas tako što ćemo zajedno pružiti podršku ciljevima festivala"

Predstava „Otac i otac“ otvoriće ovogodišnji festival „Mirdita, dobar dan“ u četvrtak, 27. juna u Dorćol placu.

Po tekstu Jetona Neziraja, u režiji Kuštrima Kolićija, ovaj komad podseća na gubitke i više od 1.600 nestalih osoba posle rata na Kosovu koji se završio pre 25 godina, saopštili su organizatori danas.

Manifestacija će u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, organizacije Integra sa Kosova i Građanskih Inicijativa biti održana od 27. do 29. juna na više lokacija u Beogradu, a kompletan program dostupan je na sajtu festivala.

Kosovski umetnici i autori predstaviće se beogradskoj publici kroz koncerte, izložbe, debate, predstave, film.

Organizatori su saopštili da festival „predstavlja spoj kulturne saradnje i pokretanja važnih političkih pitanja koja za cilj imaju otvorenost i pozitivan mir između srpskog i kosovskog društva“.

„Usled kampanje mržnje koja je pokrenuta protiv festivala pozivamo vas da solidarno budete uz nas tako što ćemo zajedno pružiti podršku ciljevima festivala i uživati u njegovom programu“, navodi se u saopštenju.

Tijana Đuknić iz Inicijative mladih za ljudska prava ranije je rekla da će program festivala biti modifikovan tako da ne bude javnih događaja 28. juna, kada je pravoslavni i državni praznik Vidovdan.

Program je pomeren nakon poziva srpskih političara da festival bude otkazan jer je najavljen za Vidovdan u znak sećanja na bitku na Kosovu gde su se 1389. godine sukobile srpska i otomanska vojska.

Predsednik Privremenog ograna grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je ranije da grad neće dati saglasnost za koriščenje javnih površina i javnih prostora za festival, dok je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao organizatore da razmsle o otkazivanju jer je u pitanju skup visokog rizika.

U programu festivala navodi se da će 28. juna učesnici razgledati i kulturno istraživati Beograd.

Festival se od 2014. priređuje u Beogradu, a u više navrata je bio na meti desničarskih grupa koje su pokušavale da ga spreče.

(Danas)