Skip to main content

Radončić o padu Abazovićeve vlade: Velika pobjeda Đukanovića i težak poraz Vučića

Jugoslavija 20. avg 2022.
< 1 min čitanja

Skupština Crne Gore izglasala je nepovjerenje Vladi Dritana Abazovića, u jedan iza ponoći, nakon 12 sati rasprave.

Od ukupno 81 člana Parlamenta, za obaranje Vlade glasalo je 50 zastupnika. Za obaranje Vlade glasalo je 50 poslanika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke Stranke, Demokratske unije Albanaca i Prave Crne Gore.

Protiv je bila predsjednica Skupštine Danijela Đurović iz Socijalističke narodne partije.

Ugledni crnogorski novinar Šeki Radončić smatra da je smjena Dritana Abazovića sa mjesta crnogorskog premijera „velika je pobjeda evropske, građanske i multietničke Crne Gore i težak poraz zvaničnog Beograda“.

„Personalno gledano to je velika pobjeda Mila Đukanovića i njegovog DPS-a sa koalicionim partnerima i veliki poraz Aleksandra Vučića, Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Rusije, koji su iz petnih žila podržavali destruktivnu Abazovićevu Vladu“, rekao je Radončić za Radiosarajevo.ba.

Obaranje premijera Abazovića istovremeno znači da se Crna Gora vraća svom evropskom putu i da će vrlo brzo opet biti predvodnik evropskih integracija na Zapadnom Balkanu.

„Pošto će uskoro uslijediti i četvrta Vlada u posljednje dvije godine, to govori da Crna Gora nije zemlja zarobljenih institucija, kako su joj imputirali, već država izgrađenih i snažnih institucija. Koje su uspjele da izdrže sve, od pokušaja državnog udara u režiji ruskih agenata, pa do kancerogenog djelovanja kvislinške Abazovićeve Vlade“, zaključio je Radončić.

(Radio Sarajevo, Foto: Gradski portal)