Skip to main content

NVO: Nije festival Mirdita taj koji je doveo do nezavisnosti Kosova, nego zločini počinjeni u naše ime

Info 19. јун 2024.
< 1 min čitanja

"Šapićev politički stav je izraz politike rata koja je rezultirala sistematskim ratnim zločinima"

Nekoliko nevladinih organizacija osudilo je danas izjavu predsednika Privremenog organa Beograda Aleksandra Šapića, koji je rekao da Grad neće davati nijednu vrstu saglasnosti za održavanje festivala „Mirdita, dobar dan“ i optužili ga za “nastavak politike rata drugim sredstvima”.

Ističe se da je takvom izjavom Šapić gostima poručio da nisu dobrodošli, „odnosno da sa stanovništvom Republike Kosovo ne želi i neće da ima dobrosusedske odnose“.

Dodaje se da je takvom izjavom Šapić organizatorima poručio da ne poštuje njihove mirovne napore koji godinama unazad vode unapređenju mira u regionu, a „svojima“ da im je „otvorena slobodna sezona lova na sve one koji misle drugačije od vladajućeg režima“.

U saopštenju se naglašava da je Šapić, kao funkcioner Srpske napredne stranke, i ranije imao ksenofobične i rasističke izjave koje su se odnosile na stanovništvo Kosova albanske nacionalnosti.

„Njegov je politički stav izraz politike rata koja je rezultirala sistematskim ratnim zločinima. Taj stav je i nastavak politike rata drugim sredstvima. Nije festival taj koji je doveo do nezavisnosti Kosova, nego zločini počinjeni u naše ime“, ističe se u saopštenju udruženja Žene u crnom i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Saopštenje su podržale i organizacije Fond za humanitarno pravo, Žene za mir, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Ravangrad, Rekonstrukcija ženski fond, Urban in, Sos telefon za žene i decu žrtve nasilja, Udruženje žena Peščanik, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Autonomni ženski centar.

(Autonomija)