Skip to main content

Prvomajski proglas UGS Nezavisnost: Vera u sindikate nije izgubljena

Info 28. apr 2023.
< 1 min čitanja

"Jedino mi možemo da se istinski borimo za radnička prava"

Ujedinjeni granskih sindikat „Nezavisnost“ poručio je da samo sindikat može da se izbori za slobodu sindikalnog organizovanja, bez obzira na svakodneve napade koje trpe sindiklaci, ili, kako su istakli u proglasu povodom Međunarodnog praznika rada, „baš u inat tim napadima i verujemo i istrajavamo“.

U progalsu se ističe da ove godine 1. maj obeležavaju pod sloganom: „Sindikatu verujem – NEZAVISNOST!“, u znak zahvalnosti onima koji su pristupali tom Sindikatu i zajednički se borili od 1991. godine do danas, ali i onima koji će tek da im se pridruže, deleći iste vrednosti i ciljeve.

„Želimo da kažemo da vera u sindikate nije izgubljena, jer jedino mi možemo da se istinski borimo za radnička prava, oni koji nam se pridružuju i ostaju deo naše sindikalne porodice, to najbolje znaju“, naveo je UGS „Nezavisnost“.

U proglasu se dodaje da je snaga tog sindikata u poverenju članstva i u solidarnosti sa sindikalcima širom sveta.

Upozorili su i da članovi Nezavisnosti svakog dana doživljavaju napade i pretnje, te poručili „svim siledžijama, bilo da se kriju iza kapitala ili vlasti na bilo kom nivou, da ih se ne plašimo i da ćemo učiniti sve da zaštitimo svoje članove, bilo da rade u privatnom ili javnom sektoru, bilo da su u tradicionalnim ili novim formama rada“.

„Imamo znanja da svakodnevno obrazujemo naše članstvo, da ih osposobljavamo novim veštinama, da ih učimo da grade koalicije sa svim partnerskim organizacijama koje za cilj, kao i mi, imaju evropsku, socijalno odgovornu državu Srbiju“, navodi se u prvomajskom proglasu.

UGS Nezavisnost poručio je da nastavlja borbu za kvalitetne kolektivne ugovore, bezbedno i zdravo radno mesto, dostojanstvenu zaradu i kvalitetno radno zakonodavstvo.

(Autonomija)