Skip to main content

Protestno okupljanje biciklista u Novom Sadu

Blogeraj 28. јун 2010.
< 1 min čitanja

Muka koja je bicikliste/biciklistkinje Grada Novog Sada naterala da se odazovu Facebook javnom pozivu i okupe ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, 26. juna 2010. godine, doprinela je artikulaciji prve javne inicijative za regulaciju saobraćaja i saobraćaja bicikala u gradu.
Tokom juna 2010. godine u različitim kategorijama stanovništva izrečene su 242 kazne za vožnju bicikla u pešačkoj zoni Novog Sada. Novčane kazne od 6.000 do 20.000 dinara, kaže se u Inicijativi.
Simboličnim skupom „Vožnja – peške“ želeli smo kao biciklistička zajednica da pokažemo da smo dobronamerni, da želimo samo najbolje tj . da se u Gradu otvori pešačka zona za bicikliste/biciklistinje tokom dana uz eventualno vremensko ograničenje za bicikliste, tj. zabrane vožnje od 18 do 23 časova u toku letnjih dana.
Inicijativa, Gradonačelniku grada Novog Sada, Igoru Pavličiću, predlaže održavanje javne rasprave u cilju rešavanja nagomilanih problema. Pored zahteva za dijalogom za rešenje problema, incijativa sadrži i sugestije i predloge, peticiju građana i kartu sa analizom biciklističkih ruta oko i u centru grada.
„Kazne kojima zakon preti nisu beznačajne: prema članu 332 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, po tački 64, za postupanje suprotno članu 160, stav 1, izriče se novčana kazna od 6.000 do 20.000 dinara. Visina ove kazne predstavlja problem za mnoge naše sugrađane, naročito penzionere i studente“.
„Molimo vas da nas javno obavestite o zaključcima koje ste usvojili po ovom pitanju i koracima koje preduzimate povodom rešavanja ovog problema“. kaže se u Inicijativi.
„Adekvatnim uređenjem biciklističkih ruta (i adekvatnom saobraćajnom signalizacijom) biće omogućen brz, efikasan, bezbedan i neometan saobraćaj za sve učesnike. U cilju iznalaženja najboljeg mogućeg rešenja, predlažemo i održavanje javne rasprave u koju bi bili uključeni predstavnici svih relevantnih institucija, građani, ali i zainteresovani predstavnici profesionalnih biciklističkih udruženja grada Novog Sada“, završetak je Inicijative.

Pogledati:

http://forum.autonomija.info/comments.php?DiscussionID=75