Skip to main content

Protest pristalica Asanža u Stokholmu: „Novinarstvo nije zločin“

Marginalci 22. авг 2021.
< 1 min čitanja

U Stokholmu u Švedskoj održan je protest pristalica osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koji su tražili njegovo oslobađanje iz zatvora iz londonskog zatvora Belmarš, u kojem se nalazi od 2019. godine.

Protest podrške održan je na trgu Segeltorg, a okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: „Sloboda za Asanža“, „Asanž je hrabar“, „Snouden je superheroj“, „Novinarstvo nije zločin“.

Ukazali su i na narušeno zdravstveno stanje Asandža i pozvali svet da ih podrže u njihovim naporima da osnivač Wikiliksa bude oslobođen.

SAD optužuju Asanža za špijunažu nakon što je Vikiliks objavio stotine hiljada stranica vladinih dokumenata, imejlova i drugih komunikacija, uključujući ratne zločine američkih trupa u ratovima u Avganistanu i Iraku 2010. i 2011. godine.

Asanža SAD optužuju za špijunažu i traže njegovo izručenje.

Osnivač Vikiliksa je priveden u ambasadi Ekvadora u Londonu 2019. godine, gde je bio od 2012. godine kada je od ambasade zatražio azil.

Britanska policija navela je da je uhapšen zbog preskakanja plaćanja kaucije 2012. godine, kao i zbog američkog naloga za ekstradiciju.

Kasnije, proglašen je krivim zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine, nakon što se nije predao bezbednosnim snagama Vestminsterskog prekršajnog suda i tada je osuđen na 50 nedelja zatvora.

(Anadolija / N1, Foto: Pixabay)