Skip to main content

Poljoprivrednici nezadovoljni razgovorom sa gradonačelnikom Subotice, traktori ostaju u centru grada do daljnjeg

Vojvodina 10. avg 2022.
< 1 min čitanja

„Nezadovoljni smo rezultatom sastanka kod gradonačelnika i naš je stav da se ne pomeramo do daljnjeg, dok ne budu ispunjeni svi naši uslovi“, poručio je predstavnik grupe poljoprivrednika iz Male Bosne, Miroslav Matković, nakon održanog sastanka sa gradonačelnikom Subotice.

Poljoprivrednici poručuju da neće odustati od svojih zahteva jer, kako navodi Matković, „nikakav razgovor nije urodio plodom“.

„Zar mi treba da dođemo ovde sa traktorima da gradonačelnik vidi da je suša. Zar on ne vidi da je toplo, da su temperature i do 40 stepeni“, pita ovaj poljoprivrednik.

Podseća da su problemi brojni, što se tiče suše, odvodnjavanja, jer se jedino u Vojvodini plaća ovakva taksa.

„Jedino se izgleda mi u Vojvodini plašimo poplava, a u Srbiji se ne plaše“, poručuje.

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, rekao je poljoprivrednicima da će ih u četvrtak, 11. avgusta, u 9 časova, primiti predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, vezano za pronalaženje rešenja za pet njihovih zahteva.

„A po pitanju takse za odvodnjavanje, u toku naredne nedelje će predstavnici poljoprivrednika da sednu sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem“, najavio je Bakić.

Dodaje da je suša u nadležnosti države.

„Na osnovu izveštaja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Vlada Srbije donosi odluku da li se proglašava suša na celoj teritoriji ili na pojedinim delovima određene teritorije“, napominje gradonačelnik.

Subotički poljoprivrednici će se ponovo u četvrtak, 11. avgusta, u 8 časova, okupiti u centru grada, a traktori će ostati tamo i preko noći.

Da podsetimo, poljoprivrednici su delimično danas blokirali traktorima centar grada, tačnije Štrosmajerovu ulicu, u znak podrške protestima paora koji se istovremeno odvijaju u Novom Sadu i drugim delovima Srbije.

Oni su, između ostalog, zatražili da se na teritoriji grada Subotice proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše.

(Magločistač, Foto: Natalija Jakovljević / Danas)