Skip to main content

Pauziran protest paora: Raspalite roštilj, ohladite glave

Izdvajamo 10. avg 2022.
2 min čitanja

"Sledi dogovor poljoprivrednika o daljim koracima ukoliko sutrašnji pregovori budu neuspešni'"

Paori će sutra u 9 časova voditi zvanične pregovore sa premijerkom Anom Brnabić u Beogradu, nakon što je ona odbila da dođe u Novi Sad. Do tada, oni nastavljaju miran protest ispred Banovine, bez blokada ulica. Odgovor iz kabineta Ane Brnabić usledio je nakon što su paori dali premijerki rok do sutra u 14 časova da se pojavi u Novom Sadu na pregovorima a u suprotnom su najavili radikalizaciju protesta i blokadu celog grada.

Ipak, posle nepuna dva sata od stigao je odgovor iz Vlade. Paori su prihvatili predlog da pregovori sa premijerkom Brnabić budu održani sutra u 9 časova u Beogradu i kako kažu, ponovo su bili “fleksibilni”.

Dok se se završe pregovori okupljeni poljoprivrednici neće nastavljati blokadu ulica.

No, sudeći po reakcijama okupljenih paora, oni nisu zadovoljni razvojem situacije. Predstavnici poljoprivrednika nekoliko puta su “većali” usaglašavajući zahteve i razmatrajući naredne korake.

Nisu jasno definisali kakve će biti njihova rekacija ukoliko sutrašnji pregovori budu neuspešni, samo su istakli da će se po tom pitanju “dogovoriti”.

Zvali Brnabić u Novi Sad

Prethodni dogovor, nakon razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije, bio je da će paori obustaviti blokadu sutra do 14 časova, kada ističe rok koji su postavili Ani Brnabić da se pojavi u Novom Sadu na pregovorima. Kako kaže Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, paori su “zamoljeni da obustave blokadu i strpe se do sutra, do 14 časova”.

To je rok koji su postavili premijerki Ani Brnabić da dođe u Novi Sad na pregovore inače će napraviti “mnogo veće blokade nego ove danas”. On je naglasio i da je postignut deo dogovora sa predstavnicima Vlade, ali da je za sada sve na “nivou obećanja.

Rok za premijerku sutra do 14h.

Vlada je, kako kaže, obećala cenu suncokreta od 67,5 dinara sa PDVom.

Takođe, postignut je i dogovor o ceni nafte 169 dinara za 60 litara po hektaru.

Usaglasili su se i za cenu mleka koja neće iznositi 10, nego 15 dinara po litri.

Bez prijava policije

Iz MUP-a im je poručeno da neće biti podnete prijave protiv paora koje je juče policija zaustavila kada su se traktorima uputili ka Novom Sadu na protest.

Premijerka ih je, kako kaže Slankamenac, pozvala sutra u 9 u Beogradu, oni su joj predlozili da “ustane sutra malo ranije u 5” jer će oni biti ovde tada. Očekuju da na pregovore dođe i ministar finansija Siniša Mali.

Deo poljoprivrednika nije zadovoljan ovim dogovorom i predložili su da se nastave blokade. Za sada je najveći deo okupljenih paora ostao ispred zgrade Banovine.

Ipak, odlučeno je da daju premijerki rok do sutra u 14 časova. Do tada, Slankamenac je okupljenim paorima poručio da “raspale roštilj i ohlade glave”.

Petar Alimpijević, Autonomija