Skip to main content

Protest platforme „Solidarnost“: Ujedinjeni protiv siromaštva, fašizma i rata

Info 01. maj 2022.
2 min čitanja

Grupa organizacija okupljenih oko Političke platforme Solidarnost održala je prvomajski protest, sa koga je poručeno da će se boriti za prava radnika i kraću radnu nedelju i ukazano na potrebu organizacije levog centra u Srbiji.

Učesnici protesta, njih stitinak, krenuli su sa Trga Nikole Pašića i zaustavili se na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, gde su naglasili činjenicu da i danas, na Međunarodni praznik rada, mnogi zaposleni rade i da to treba da se promeni, a potom su otišli do Trga Slavija, do spomenika Dimitriju Tucoviću.

Na čelu kolone bio je veliki transparent na kome piše „Ujedinimo se protiv siromaštva, fašizma i rata“.

Učesnici protesta nosili su i osam iscrtanih likova rudara čime su simbolično želeli da podsete na tragediju u rudniku mrkog uglja „Soko“, kada je 1. aprila ove godine toliko rudara poginulo.

Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka optužio je vlast da je nametnula „robovsku upravu u jednoj kolonizovanoj zemlji“ i da danas „najgori vladaju, a najbolji idu iz zemlje“.

To smo mi dozvolili našim nečinjenjeem i ćutanjem. Moramo da se uključimo svi i na svim nivoima, poručio je Miketić.

Nosilac liste koalicije Moramo na parlamentarnim izborima u aprilu Nebojša Zelenović istakao je kako treba pokazati da su oni koji se bore za prava radnika jači od vlasti, i da se bore za platu dostojnu za normalan život.

Hoćemo da sprečimo izgradnju puno rudnika litijuma u Srbiji koji se planiraju. Sad u institucijama, sutra ako treba i na ulici, naglasio je on.

Zelenović je ocenio da će, ako se postigne jedinstvo raznih pokreta i udruže snage u pravljenju pokreta levog centra, sledeći put će Trg Slavija biti „mali da primi sve ljude koji su za te ciljeve“.

Biljana Stojković, kandidatkinja koalicije Moramo na predsedničkim izborima, konstatovala je da postojeći zakoni brinu o profitu i kompanijama, ali ne i o radnicima.

Institucije su posvećene kapitalu i profitu. I tu strada radnik, država ne brine za radnike. Ljudi su ucenjeni poslom, strahom za egzistenciju i da li će im porodica preživeti, ukazala je Stojković.

Sindikat Nezavisnost pozvao radnike da se „opasulje“

Pod sloganom „Opasulji se – organizuj se u sindikat“ Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ tačno uz podne otpočeo je protest na Trgu Nikole Pašića sa porukom da su radnici svesni da se sa, kako kažu, opasuljivanjem počelo još 90-ih, ali da očigleno posao još nisu završili.

„Duboko verujemo da samo udruženi radnici mogu da ostvare svoja prava, i zato pozivamo sve da postanu deo porodice ‘Nezavisnosti’. Dajemo sebi za pravo da bez obzira na sve probleme radnika u Srbiji, obeležimo Prvi maj praznično, šaljući poruke o kontinuitetu naše borbe za zdravo i bezbedno radno mesto, kvalitetne kolektivne ugovore i dostojnu zaradu“, poručili su predstavnici sindikata „Nezavisnost“.

Okupljeni radnici nosili su zastave sindikata „Nezavisnost“ i parole na kojima piše „Opasulji se“.

Pojedini kažu da su prava radnika u Srbiji ugrožena, da su zarade na nezavidnom nivou i da država ne čini dovoljnio kako bi se situacija poboljšaja.

U većini slučajeva kada se obrate nadležnim institucijama, kako kažu, nailaze na zatvorena vrata.

(FoNet, Beta, N1)