Skip to main content

Profesor novinarstva iz Ljubljane za Juronjuz: Janša kao i Vučić koristi Telekom

Jugoslavija 12. jun 2021.
2 min čitanja

Profesor i šef katedre za novinarstvo na Univerzitetu u Ljubljani, Marko Milosavljević, govorio je za evropsku informativnu televizijsku mrežu Juronjuz o različitim načinima na koje, kako kaže, vlada slovenačkog premijera Janeza Janše i njegovih saradnika ugrožava slobodu medija i demokratiju u Sloveniji. On je naveo da je u Sloveniji sve veći prodor mađarskih fondova i vlasnika, uz čiju pomoć i sa nekim partijskim finansiranjem je Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) osnovala više od 20 medija u poslednjih nekoliko godina.

„To su relativno mali mediji, ali oni samo ponavljaju i pojačavaju poruke koje ta stranka želi da prenese. Takođe, kontrolišu najveći veb sajt u zemlji, koji je u vlasništvu slovenačkog Telekoma. Tu vidimo sličan obrazac, kao u Srbiji, na primer. Predsednik (Aleksandar) Vučić u Srbiji, kao što je dobro poznato, koristi Telekom Srbije za mnoge od njegovih medijskih planova, uključujući opstrukciju opozicionih medija, opozicionih televizija, kao što je N1, u tim kablovskim mrežama“, navodi Milosavljević u izjavi za Juronjuz.

On dodaje da sličan obrazac postoji i u Sloveniji, „sa prodajom najvećeg veb sajta, koja je zaustavljena prošle nedelje, zato što su mađarski investitori dali slabu ekonomsku ponudu, samo dva miliona evra“.

„Sa druge strane, ponudu je takođe dala multinacionalna korporacija United Group, koja inače posluje i u Srbiji, i nije baš u prijateljskim odnosima sa predsednikom Vučićem. Dakle, bilo je jasno da Vučić i njegov saveznik Janša neće podržati prodaju tog veb sajta takvom vlasniku i da neće dozvoliti da veb sajt bude prodat bilo kome drugom osim mađarskim investitorima. To se i desilo“, ukazuje Milosavljević.

On ocenjuje da je Slovenija „u veoma slaboj poziciji, kada je reč o medijskim slobodama“.

„Poslednjih nekoliko meseci imali smo sve veći broj napada na novinare, verbalne napade i trolovanje protiv novinara, ali i na ostale aspekte demokratskih institucija. Na primer, Ustavni sud, tužilaštvo, revizorski sud i mnogi drugi, uključujući i čuvene kuvare, na primer. Čim neko krene da kritikuje ovu vladu, svestan je ili mora da bude svestan da će biti brutalno napadnut na društvenim mrežama, ali i u medijima koji su ili u vlasništvu vladajuće stranke, ili medija koje kontroliše ova vlast. To je velika pretnja demokratiji u ovoj sjajnoj zemlji“, istakao je Milosavljević.

Dodaje da su svi mađarski vlasnici u Sloveniji „na neki način veoma bliski režimu Viktora Orbana“.

„Zato se čini da ti vlasnici nemaju ekonomski motiv i podsticaj, već jednostavno pokušavaju da pomognu slovenačkoj vladi i vladajućoj stranci SDS“, naveo je on.

(Euronews/N1)