Skip to main content

Presuda: Omladinski centar CK 13 mora da napusti Crnu kuću

Građani 22. nov 2022.
2 min čitanja

"CK13 će se žaliti na ovu presudu, čime se odlaže njeno izvršenje do odluke Višeg suda"

Osnovni sud u Novom Sadu doneo je presudu po kojoj se utvrđuje raskid Ugovora o korišćenju prostora bez naknade i obavezuje se udruženje “Omladinski centar CK13” da se iseli iz Crne kuće i da nadoknadi troškove sudskog postupka, saopšteno danas iz tog udruženja.

“CK13 će se žaliti na ovu presudu, čime se odlaže njeno izvršenje do odluke Višeg suda”, dodaje se u saopštenju.

Postupak se vodio po tužbenom zahtevu udruženja Centar za nove medije “Kuda org”, a sud je, doddaje se u saopštenju, na poslednjem ročištu, održanom 14. septembra ove godine, stavio van snage sopstvenu odluku kojom se dozvoljava stupanje u mešanje fondaciji “Schüler Helfen Leben” (SHL) iz Berlina, koja je učestvovala u kupovini objekta u kojem se nalazi Crna kuća.

“Tokom ovog političkog sukoba, kao i kroz ceo sudski proces, borimo se protiv prava privatne svojine i logike privatnog gazdinstva u civilnom društvu. U postupku smo nastojali da ukažemo na nedostatak aktivne legitimacije koju “Kuda org” ne može imati upravo na temelju Ugovora koji su prilikom osnivanja Centra potpisali sa fondacijom SHL, a koji “Kuda org” takođe pokušava da poništi, u odvojenom sudskom postupku”, navode iz CK 13.

Podsetimo, Centar za nove medije “Kuda.org” iz Novog Sada ranije je već odbacivao CK 13 da stoji iza pokušaja ukidanja Crne kuće, prostora koji u Novom Sadu koriste levo orijentisane alternativne kulturne i društvene  grupe i organizacije i dodao da im namera nikada nije bila da prodaju Crnu kuću.

“Podsetimo javnost, da nije bilo kuda.org – ne bi bilo ni Crne kuće”, poručio je Centar za nove medije kuda.org u saopštenju za javnost. odsetimo, “Kuda.org” je u maju 2020. godine raskinula Ugovor o korišćenju prostora sa Omladinskim centrom CK13 i postavila ultimatume za njegovo obnavljanje koji su odbijeni.

Dodali su da su oni nosilac projekta Omladinski društveni centar – Crna kuća u Novom Sadu, uz tvrdnju i da su vlasnici resursnog prostora Crne kuće i koosnivači Udruženja Omladinski centar CK13.

Nakon toga, “Kuda.org” je najpre pokrenula tužbu protiv nemačke fondacije SHL, koja je finansirala kupovinu kuće, a kojoj 15 godina kasnije “Kuda.org” negira hipotekarno pravo koje služi kao garancija da kuća neće biti prodata, odnosno prenamenovana.

Zatim je, u oktobru 2020. godine “Kuda org” pokrenula tužbu za iseljenje protiv udruženja “Omladinski centar CK13”.

“Tokom trajanja našeg procesa, otkrilo se i da je “Kuda org” krivotvorila vlastito članstvo i falsifikovala odluke svojih upravljačkih organa, što ukazuje na koruptivan način rada ovog udruženja. Zbog svojih postupaka “Kuda.org” je izgubila sav legitimitet kod fondacije SHL, kao i na aktivističkoj i kulturnoj sceni Novog Sada, ali i kod svih aktera koji Crnu kuću posmatraju kao mesto javnog značaja”, istakli su iz CK13.

Dodali su da će uprkos presudi nastaviti sa svojim redovnim programima i aktivnostima.

(Autonomija)