Skip to main content

Živulović: Vojna neutralnost je floskula, uskoro ćemo morati da se opredelimo

Info 22. nov 2022.
3 min čitanja

Vojna neutralnost Srbije je floskula i pokušaj vrdanja između Istoka i Zapada, smatra predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović, koji veruje da bi ulazak Srbije u NATO doveo do rasta životnog standarda građana i bolje ekonomije.

Predsednik Atlantskog saveta Srbije kaže da vojna neutralnost Srbije nije ni međunarodno priznata ni zvanična i da u našem slučaju predstavlja samo floskulu koja pomaže pri pokušaju vrdanja između Istoka i Zapada. Međutim, dodaje, to vreme polako prolazi i Srbija će morati da se opredeli.

Živulović navodi da je vojna neutralnost moguća, ali u slučaju, na primer, Švajcarske, čija neutralnost je međunarodno priznata u Ujedinjenim nacijama, ali i koja ima neuporedivo jaču ekonomiju i vojsku od srpske.

„Švajcarska ima preko stotinu aviona F16 i F35, svake godine vežbaju, spremaju se, iako su neutralni… Mi ne možemo da se poredimo sa Švajcarskom i teško da će nas iko ikada priznati kao neutralnu zemlju zvanično, da bismo bili zaista zaštićeni”, rekao je Živulović.

Govoreći o ekonomskim aspektima članstva u NATO, Živulović je rekao da ima mnogo primera da su, nakon ulaska neke države u alijansu, u tu zemlju počele da dolaze ozbiljnije investicije.

„U Srbiju sada dolaze da ulažu osrednje firme, sklone spekulacijama, jer ih mi pozivamo ovde sa ogromnim subvencijama, jeftinom radnom snagom i jeftinom energijom. Kada bismo ušli u NATO, to podrazumeva ozbiljnu državu. Ako gledamo kako su druge države funkcionisale posle ulaska u NATO, vidimo da su krenule ozbiljne investicije. Kada su Rumunija i Bugarska ušle u NATO, Rusija je krenula da investira u njih, preko deset puta je skočio iznos novca koji su Rusi investirali jer im se učinilo da su Rumuni i Bugari postali mnogo ozbiljniji ulaskom u NATO i EU. To privlači, jer pokazuje red, rad i disciplinu, a to je smisao”, rekao je Živulović

Živulović tako smatra da bi pristupanje Srbije NATO dovelo i do rasta životnog standarda, kvalitetnije infrastrukture, obrazovanja, zdravstva… Kako je naveo, nakon učlanjenja neke države u NATO postoji mnogo mogućnosti za ekonomsku saradnju, i u vojnoj, ali i u drugim sferama.

„Ja se nekada našalim i kažem kako bi bilo dovoljno da neki domaći privrednik napravi ugovor sa NATO za proizvodnju pertli za cipele i čizme za NATO vojsku, pa da se obogati od tog posla. Postoji milion mogućnosti. Dolazile bi ozbiljne firme, banke, sve bi bilo drugačije, uveren sam u to”, naveo je Živulović.

Živulović je, govoreći o trenutnoj saradnji Srbije sa NATO, rekao da je naša zemlja duže od 15 godina u programu Partnerstvo za mir, u okviru kojeg ima dobru saradnju sa vojnom alijansom.

Objasnio je da NATO državi koja je u tom programu ponudi paletu aktivnosti, a da je Srbija, između ostalog, odabrala saradnju u oblasti odbrane od elementarnih nepogoda, zatim zajednička istraživanja.

„Do skoro smo veoma dobro sarađivali sa NATO, ali je situacija sa Ukrajinom primorala naše državne organe da to malo zaustave, da ne bi prigovorili Rusi, a onda su prestali da idu i na vežbe sa Rusima, tako da sada nismo aktivni ni levo ni desno”, rekao je Živulović.

On je istakao da je od 2004. godine Vojska Srbije svoje standarde prilagodila NATO standardima i da je izvršena reorganizacija vojske tako da je napravljen sistem koji je vrlo sličan vojskama država članica NATO, dok naša vojska vežba sa NATO u pripremama za odlazak u misije Ujedinjenih nacija.

„Do skoro smo imali više od 200 raznih zajedničkih aktivnosti sa NATO. NATO je uvek govorio da su vrlo zadovoljni saradnjom i da ostavljaju Srbiji izbor koliko želi i šta želi od saradnje. U svakoj prilici su govorili da uvek poštuju srpsku vojsku kao vrlo profesionalnu organizaciju”, rekao je Živulović.

On je podsetio da je pre pandemije korona virusa održana velika vežba Srbije i NATO u oblasti elementarnih nepogoda, u kojoj je učestvovalo više od 40 zemalja, ali je primetio da vežbe koje je Srbija održavala sa NATO nisu medijski propraćene u istoj meri kao vojne vežbe koje su se održavale sa Rusijom.

„Ja sam bio u Briselu kada je čuveni general Ben Hodžis dosta sarkastično rekao da je američka vojska vežbala sa Srbijom u bazi Jug svake godine, da je saradnja odlična, ali da nigde na sajtu Ministarstva odbrane nije objavljeno da mi to radimo”, rekao je Živulović.

On je podsetio da je Vlada Srbije usvojila IPAP, sporazum koji je najviši oblik saradnje sa NATO, odnosno jedan stepenik ispod učlanjenja, a po kojem se država obavezala i da će medijski promovisati saradnju Srbije i NATO.

„Za to su zaduženi ministarstva odbrane i spoljnih poslova, ali nisam primetio nigde u medijima da to oni stvarno i izvršavaju”, naveo je Živulović.

(Autonomija/Demostat, foto: Medija centar Beograd)