Skip to main content

Preminuo je subotički andergraund umetnik Damir Pavić – Septic

Kultura 26. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Život je posvetio grafici i ilustraciji. Bio je umetnik koji ne priznaje kompromise"

Subotički andergraund umetnik Damir Pavić – Septic preminuo je iznenada u četvrtak, 25. januara u Subotici. Vest su objavili njegovi prijatelji na društvenim mrežama.

Septic je rođen 28. februara 1969. godine u Subotici. Život je posvetio grafici i ilustraciji. Bio je umetnik koji ne priznaje kompromise. Verovao je u slobodu, i da umetnici treba da imaju neki slobodan prostor u kome mogu neometano da stvaraju.

Ilustracije počinje objavljivati 1985. u subotičkom fanzinskom prvencu punk & hardcore orijentacije „Zašto baš mi?“, a nakon toga su usledila i prva izlaganja. Jedan je od osnivača “SLAM” kluba (1988-1989), koji predstavlja prvi i jedini subotički art klub sa ideološkom podlogom.

Stripovsku delatnost nastavlja u okviru subotičke škole stripa (1994) i predstavlja se kroz manifestaciju izložbe zbirke „60 godina stripa u Srbiji“ (1996). Do 2006. povremeno sarađujući sa autorima koji su svojevremeno sačinjavali projekat Entropija izlaže na više kolektivnih izložbi i grafičkih radionica na području Subotice.

Tokom boravka u Pančevu (2006-2008) formira inicijativu Insomnia, forsirajući kombinaciju grupnih izložbi, crtačkih radionica i filmskih projekcija sa koncertima uz više nezavisnih autorki i autora iz Pančeva i Beograda.

Njegovi radovi su okarakterisani kao „sekvence estetskog horora“ ali i kao „fraktalno ludilo u permanentnom nastajanju“.

(Magločistač)