Skip to main content

Grafiti mržnje protiv nastavnice i antifašistkinje Marije Vasić

Vojvodina 26. jan 2024.
2 min čitanja

"Tužilac je rekao da nema elemenata krivičnog dela. A nema ni kamera u Fruškogorskoj"

Nastavnica sociologije i potpredsednica Saveza antifašista Vojvodine Marija Vasić objavila je danas da su juče u njenom komšiluku, na fasadi zgrade ispred koje čeka autobus, osvanuli preteći grafiti namenjeni njoj.

„Dok sam juče popodne bila na poslu, predavala Holokaust i bavila se antisemitizmom, neko se bavio mnome. Pucajte ja i sada držim čas“, napisala je Vasić na svom Fejsbuk profilu.

Podelila je fotografije na kojima se vide dva zida iste zgrade, na kojima je sa jedne strane sprejem napisano „Ni 15 hiljada mrtve dece dovoljno nije da se Vasić marija ušima pokrije!!!“, „Marija jel legla plata?“.

Na drugom zidu pisalo je „Zbog mrtve dece u Gazi nije digla vrisku ‘antifašistkinja’ na Mosadovom platnom spisku!“ i opet „Marija jel legla plata?“

Za agenciju Beta Vasić je potvrdila da je sve odmah prijavljeno policiji, kao i da je grafite neko obrisao nakon dva sata.

„Tužilac je rekao da nema elemenata krivičnog dela. A nema ni kamera u Fruškogorskoj“, navela je ona.

„Nećete me zaustaviti niti uplašiti“ dodala je kratko.

Marija Vasić, koja je i potpredsednica novosadskog odbora Zajedno!, podsetila je da je neposredno nakon početka rata u Gazi, u oktobru, dobila pretnje preko Fejsbuka koje je takođe prijavila.

Vasić se bavi kulturom sećanja o Holokaustu, a o Novosadskoj raciji objavila je dve knjige: „Kada bog zažmuri“ i „Pismo na šinama“.

Zajedno! traži da se zaustavi targetiranje

Novosadski odbor stranke Zajedno! osudio je grafite mržnje i targetiranja upućene kopredsednici tog odbora Mariji Vasić i pozvao nadležne da reaguju.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, neko „svesno i vrlo maliciozno izvrće Marijine stavove“, ispisujući svesno „zlonamerne neistine koje vređaju ugled i čast naše kopredsednice“.

„Marijin rad i njena predanost tome da se u Novom Sadu izgradi jedno bolje, daleko humanije, društvo, kao i tome da se neguje kultura sećanja na ovim prostorima, da se upravo ovakva targetiranja iz prošlosti ne zaborave, očigledno upadaju u oči raznim pojedincima i duštveno – političkim grupama koje seju ovakva semena mržnje“, ističe se u saopštenju.

Iz Zajedno! traže od policije i tužilaštva „da ovaj put zaista odrade svoj posao“ i odreaguju preventivno, a da ne guraju pod tepih i ne čekaju „da ovaj problem eskalira“.

Podsećaju i da su pre Vasić na meti bili i kopredsednik Zajedno za Novi Sad Radivoje Jovović, politički sektretar Mladen Cvijetić i predsednik omladine tog odbora Srđan Đurić.

I DS osudila grafite mržnje

I gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu osudio je grafite, uz ocenu da narušavaju reputaciju Marije Vasić kao nastavnice koja se u svojoj karijeri najviše bavila pitanjem Holokausta.

„Istovremeno je vrednosno svrstavajući u podržavaoce masakra u Pojasu Gaze tokom poslednjeg rata između Izraela i
Hamasa, zbog čega može biti izložena napadima ekstremnih desničarskih grupa“, dodaju iz DS.

Pozivaju nadležne da „smesta povedu istragu“ i otkriju počinioce ovog dela, kako bi se ovakvi napadi, ne samo na prof. Vasić „nego i na ostale aktiviste“ koji se bave različitim društvenim pitanjima, zaustavili.

(Beta/Autonomija, foto: FB Marija Vasić)