Skip to main content

Prekinuti izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, intervenisala policija i hitna pomoć

Građani 21. мај 2024.
4 min čitanja

"Studenti neformalne grupe STAV po treći put su blokirali izborni proces jer se protive tome da na izborima može da postoji samo jedna izborna lista - lista Saveza studenata"

Izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji su danas po treći put blokirani, prekinuti su, a naknadno će biti saopšteno kada će biti ponovo održani, potvrdio je za Betu predsednik Izborne komisije profesor Milan Ajdžanović.

Izborni dan počeo je guranjem oko izbornih kutija, gde je na silu ubačen jedan listić, a tom prilikom prosuto je i mastilo na izbornu kutiju.

Prekid izbora i metež koji je u tom momentu nastao za posledicu imao intervenciju policije i hitne pomoći.

Kako je precizirao Ajdžanović, tokom naguravanja kod kutije, potpredsednik Izborne komisije Aleksandar Gajić „nehotice je laktom udario“ predsednicu Studenstkog parlamenta Ivanu Macak koja je pala u nesvest.

„Zvali smo policiju, pa hitnu pomoć, odvezli su je da joj pruže pomoć. Otišla je u pratnji još jedne koleginice“, naveo je Ajdžanović.

Policija je legitimisala sve na licu mesta, dodaje.

Nevažeći drugi krug

Kada je u pitanju validnost izbornog procesa, kaže da bi jedan glas koji je ubačen u kutiju, a zatim poprskan mastilom, bio tehnički dovoljan da se izbori proglase važećim, ali je zbog iznošenja kutije sa biračkog mesta izborni poces morao da bude prekinut.

„Situacija je takva da su izbori prekinuti i ja se nadam da će sledeći biti održani što kasnije u toku godine. Ja ću insistirati da budu što kasnije, da se strasti smire i da se ono što je nama najbitnije, a to je upisni rok, održi normalno“, rekao nam je Ajdžanović.

Kutiju je sa izbornog mesta izneo, a zatim i vratio potpredsednik izborne komisije Aleksandar Gajić, inače kako studenti navode, član Srpske napredne stranke.

Mila Pajić, jedna od aktiviskinja STAV-a, neformalne studentske grupe koja je blokirala izborni ciklus, kaže da ju je Aleksandar Gajić gurao i hvatao za ruke, ali da nema ozbiljnijih povreda.

„Kada sam pokušala da sprečim jednu devojku da ubaci listić, Gajić je krenuo da mlatara rukama, ja sam se izmakla, a kako sam se ja izmakla, Ivana je pala. Da li je on nju gurnuo ili ne, na snimku izgleda da smo se gurali i da je sama pala“, navela je ona. To se jasno vidi i na snimku Radija 021: https://www.instagram.com/reel/C7OaipEsF6c/

Dodaje da je Gajić udario i jednog od njenih kolega.

„Dala sam usmenu izjavu policiji u svojstvu građana, a sutra idema da dam pisanu izjavu i to je to“, navela je Pajić.

Studenti neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) po treći put su blokirali izborni proces jer se protive tome da na izborima može da postoji samo jedna izborna lista – lista Saveza studenata.

U prethodnom krugu glasanja, pr nedelju dana ista grupa blokirala izborni proces nakon njegovog početka, kada je glasalo svega 11 studenata od 5.000 koliko ih na ovom fakultetu ima.

Studenti iz STAV-a traže da se izmene tri sporna člana Pravilnika o sprovođenju izbora za Studentski parlament, sve sa ciljem da se omogući postojanje više lista i da se i neformalne grupe studenata mogu kandidovati.

„Pored izmene Člana 19 tražimo i izmenu Člana 8 – da se poveća broj dana za prikupljanje potpisa neformalne grupe na minimum 20 – i predlog dopune Člana 20 – da podnosioci kandidature mogu da budu prisutni prilikom provere iste od strane Izborne komisije“, navela je prilikom prošlonedeljne blokade studentkinja Doroteja Antić.

Dijalog ili „dijalog“

Nakon prošlonedeljne blokade, dogovoreno je da dve suprotstavljene strane održe sastanak na kojem bi precizirali izmenu Pravilnika i buduće izborne cikluse. Sastanak je održan u petak 17. maja, a kako za Autonomiju precizira Mila Pajić, nije dogovoreno ništa.

Iz STAVA su tražili da se postigne dogovor o raspisivanju novog izbornog ciklusa jer, dodaje, ocene pravnika su da onaj ko raspisuje izbore može i da ih poništi.

„Ivana Macak je rekla da ne želi da pristane na to, da želi da se održi drugi krug, a da onda možem da pregovaramo o novom Pravilnku. Nismo pristali na to“, dodaje Pajić.

Kaže da je na kraju dogovoreno da se danas vide i ponovo, tokom blokade, razgovaraju o novom Pravilniku, ali da danas nije došlo ni do kakvih razgovora, iako su ove grupacije bile dva sata ranije na izbornom mestu.

„Pretpostavljam da to nije ni bila prvobitna ideja niti njena namera, nego da je samo htela da pristanemo da oni održe danas novi krug, konstituišu parlament, i onda je gotovo“, ističe Pajić.

Ko je predsednica?

Na čelu Studentskog parlamenta nalazi se Ivana Macak, prva na listi Ruske stranke za lokalne izbore u Novom Sadu, raspisane za 2. jun.

Neformalna organizacija Studentska konekcija navela je ranije da je u 2023. godini devet od 15 članova parlamenta predalo inicijativu za smenu predsednice Ivane Macak.

Kako su naveli, tada su dva člana dala ostavku “zbog raznoraznih pritisaka kojima su bili izloženi”, nakon čega je Ivana Macak raspisala dopunske izbore za dva člana sa svoje liste.

Ivana Macak je na izborima za Skupštinu Vojvodine u decembru 2023. godine bila četvrta na listi kandidata za poslanike Ruske stranke.

Od ukupno 15 članova Studentskog parlamenta, sedam članova je u tom periodu zbog nezadovoljstva funkcionisanjem Studentskog parlamenta i Savezom studenata formiralo neformalnu organizaciju pod nazivom Studentska konekcija, koja se zalaže za transparentnost u radu, kako parlamenta, tako i studentskih organizacija, zaštitu prava studenata, podizanja studentskog standarda i uslova studiranja, navela je Studentska konekcija u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Prema njihovim rečima, sve sednice parlamenta, od septembra 2023. godine, zakazane su kao „hitne elektronske“ i na njima nijednom nije glasalo dovoljno članova da bi se odluke usvojile.

„Uprkos tome, predsednica parlamenta ima smelosti da govori u ime svih studenata. Smatramo da studenti treba da budu upoznati sa dešavanjima na svom fakultetu“, naveli su iz Studentske konekcije.

Iz neformalne organizacije STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) kazali su ranije novinarima da su sednice koje je Studentski parlament zakazivao i sprovodio same po sebi vrlo problematične i upitne.

„Jako se lepo politička situacija u državi ogleda i na primeru rada Studentskog parlamenta. Pritom, ne znamo da li sednicom može da se nazove nešto čemu prisustvuje pet osoba. Njihov rad je krajnje neprofesionalan i zbog drugih stvari”, naveli su iz Stava.

Studenti iz neformalnih organizacija optužili su Studentski parlament da je eksponent režima a ne zastupnik studentskih interesa.

(Autonomija, foto: Radio 021)