Skip to main content

Transparent na ulasku u Cetinje: Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas

Jugoslavija 21. мај 2024.
< 1 min čitanja

Povod Cetinjana za javnu poruku građanima Hrvatske performansom, u osvit Dana nezavisnosti, je predaja prijedloga rezolucije o genocidu u Jasenovcu

Grupa građana Cetinja okačila je transparent s porukom upućenoj građanima Hrvatske rano jutros na kružnom toku na ulasku u grad.

Povod Cetinjana za javnu poruku građanima Hrvatske performansom, u osvit Dana nezavisnosti, je predaja prijedloga rezolucije o genocidu u Jasenovcu u skupštinsku proceduru. Većina poslanika vladajućih stranaka predvođena predsjednikom Parlamenta Andrijom Mandićem prikupila je 43 potpisa i predala na usvajanje. Prijedlog rezolucije je u Crnoj Gori naišao na osudu opozicije, dijela NVO i intelektualaca.

Podsjetili su Cetinjani na svoju istorijsku moralnu poruku iz 1991. godine “Sa Lovćena vila kliče oprosti nam Dubrovniče” nastalu na antiratnim mitinzima na Cetinju i poručuju da „Cetinje pere obraz crnogorski, kako tada 1991, tako i danas 2024”.

Hrvatska je odmah, na početku inicijative u crnogorskom parlamentu, crnogorskim vlastima iznijela svoje neslaganje. Uslijedila je protestna nota hrvatskog Ministarstva vanjskih i evropskih poslova u kojoj se navodi „neprimjerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentalizovanost Hrvatske za unutarnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU“.

(Portal Analitika)