Skip to main content

Prekić: Ne čudi što imamo različite pokušaje rehabilitacije ratnih zločinaca i saradnika okupatora

Jugoslavija 12. nov 2022.
2 min čitanja

Aktuelna parlamentarna većina neće da podrži Zakon o zabrani fašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, čiji je predlagač predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu nije podržao prijedlog zakona juče, jer su tri člana bila za, a pet protiv. Uzdržani su bili poslanici Demokratskog fronta, Demokrata i koalicije Crno na bijelo. Ovaj prijedlog dan ranije nije dobio zeleno svijetlo Zakonodavnog odbora.

Istoričar Adnan Prekić za CdM kaže da ga ovakvo glasanje nije iznenadilo. Smatra da je ovo glasanje precizna dijagnoza vremena u kome živimo i precizan opis političkih struktura koje su u ovom trenutku na mjestu odlučivanja.

Prekić duboko vjeruje da su procesi kao što je donošenje Zakona o zabrani fašističkih organizacija i njihovih simbola, najbolji lakmus papir za razumijevanje jednog društva, njegovih političkih i intelektualnih elita.

“Odbijanje ovog Zakona u parlamentu države, koja u Ustavu ima zapisane odredbe o afirmaciji vrijednosti antifašizma, države čije je cijelo istorijsko nasljeđe utemeljeno na idejama antifašizma, po meni dovoljno govori samo za sebe. Nisam siguran da je ovo glasanje bilo koga iznenadilo”, poručuje on.

Prekić podvlači kako decenijama svjedočimo licemjerstvu djela političkog spektra koji u kontinuitetu odbija da se jasno odredi prema suštinskim idejama antifašizma, ili te stvari relativizuje.

“Na žalost, danas su te političke strukture u situaciji da o nečemu odlučuju. Zbog toga se ne treba čuditi zašto u zadnje vrijeme imamo sve intenzivniju kampanju istorijskog revizionizma, različite pokušaje rehabilitacije ratnih zločinaca i saradnika okupatora, kao i proces postepenog privikavanja javnog prostora za fašističke ideje i simbole”, navodi sagovornik CdM-a.

Prema njegovim riječima, fašizam je po pravilu reakcija na nefunkcionalnu demokratiju i pluralizam.

“U zadnje vrijeme, fašizam je najčešće zamaskiran populizmum, ili onim što se naziva “epidemija sugestije”, odnosno trenutak kada jednu zajednicu zahvati masovna hipnoza kojoj se niko ne može suprotstaviti bez obzira na njenu neracionalnost. Mislim da će prepoznavanje tih tendencija u aktuelnom trenutku, biti mjera uspješnosti demokratizacije i emancipacije crnogorskog društva u narednom periodu”, zaključuje Prekić u razgovoru za CdM.

Liberalna partija već dvije godine bez uspjeha pokušava da pokrene parlamentarnu raspravu o ovom Zakonu.

Kako je ranije saopšteno iz LP, ovaj zakon prepoznaje fašističke, neofašističke i vojne nacionalističke organizacija organizacije kao grupe osnovane sa ciljem promocije ideja i doktrina koje su fašističke, nacističke, rasističke ili ksenofobične i koje u svom nazivu imaju simbol ili oznaku koja je istorijski potvrđena kao fašistički ili neofašistički simbol ili koriste fašističke i neofašističke ili bilo koje druge simbole kojim se širi mržnja ili poziva na uništenje ili istrebljenje nekog naroda, rase ili etničke i manjinske grupe zasnovane na superiornosti jednog naroda nad drugima ili koje u svom osnivačkom aktu, statutarnim ili programskim dokumentima imaju tekst ili sadržaje kojim se promovišu, zagovaraju ili sprovode neonacističke ili fašističke ideje i postupke kao i ideje prepoznatih fašističkih pokreta sa ovih prostora.

Podsjećaju, Ustavom Crne Gore zabranjeno je djelovanje političkih i drugih organizacija koje je usmjereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti Crne Gore, kršenje zajemčenih sloboda i prava ili izazivanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje i netrpeljivosti ali je zabranjeno i osnivanje tajnih subverzivnih organizacija i neregularnih vojski.

(Miraš Dušević, CdM / Foto: Antena M)