Skip to main content

Predstavnici Mađara o novom zakonu o nacionalnim savetima

Autonomija 03. окт 2008.
< 1 min čitanja

Predstavnici mađarske nacionalne manjine ocenili su danas da nacionalni saveti novim zakonom treba da dobiju šire nadležnosti u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika. „Želeli bismo da se članovi nacionalnih saveta biraju na osnovu biračkog spiska nacionalne zajednice“, rekao je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor na javnoj raspravi koju je inicirao SVM posle najave da će uskoro biti formirana radna grupa koja će napisati nacrt tog zakona. Pastor je ocenio da bi zakon trebalo da pruži i garancije za finansiranje onih delatnosti koje su u nadležnosti nacionalnih saveta.
U javnoj raspravi učestvovali su predstavnici stranaka, nevladinih organizacija, verskih zajednica i intelektualci mađarske nacionalne zajednice. Pastor je ocenio da je neplanirana korist javne rasprave normalizacija odnosa unutar mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini, odnosno povratak normalnom dijalogu svih njenih predstavnika.
Saveti manjinskih nacionalnih zajednica trenutno funkcionišu u sastavima kojima je istekao mandat zato što republički parlament još nije usvojio zakon o radu nacionalnih saveta. Ta oblast je u nekadašnjoj SRJ bila regulisana saveznim zakonima, koji su prestali da važe osamostaljenjem Crne Gore.

(Beta)