Skip to main content

Predstavnica WWF: Dok se Beograd betonira, ceo svet radi drugačije

(Pod) razno 20. avg 2021.
< 1 min čitanja

Predstavnica Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) Duška Dimović izjavila je danas da, dok se u Beogradu “sve popločava i betonira, a grad spušta na reku”, u svetu se radi suprotno, kako bi se gradovi prilagodili klimatskim promenama.

Dimović je za N1 navela da Srbija “nije učinila puno po pitanju obaveza” iz Pariskog sporazuma o klimi potpisanog 2015. godine.

“Uništavaju se zelene površine, seče se drveće, reke se kanališu i time onemogućavamo više zelenila, zelene infrastrukture koje nam pomažu da se gradovi prilagode promenama”, naglasila je ona.

Zapitana o tome kako se Srbija priprema za klimatske promene, Dimović je odgovorila “nikako”.

“Srbija nije učinila puno, mi nismo ni dali drugi prilagodjen izveštaj naših doprinosa. Nismo dali plan koliko ćemo smanjiti emisiju gasova”, rekla je ona.

Dimović je rekla i da se, ako se iseče park, smanjuje mogućnost proizvodnje kiseonika, prečišćavanja vazduha i stvaranja mikroklime, te ukazala da je u Košutnjaku, mnogo prijatnije nego u centru grada.

Upozorila je da se greši, jer se prave višespratnice koje onemogućavaju da vazduh cirkuliše, te se, kako je navela “pravi taj efekat toplotnih ostrva u centru grada”.

(Beta, Foto: N1)