Skip to main content

Predsjednica VK: Bez daljeg odlaganja izabrati sudije Ustavnog suda

Jugoslavija 23. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Da izvrši svoju ulogu u ovom trenutku duboke institucionalne krize u zemlji"

Predsjednica Venecijanske komisije Kler Bazi Malori pozvala je crnogorske poslanike da bez odlaganja izaberu četiri sudije Ustavnog suda kako bi ta institucija mogla da funkcioniše u trenutku duboke institucionalne krize.

-Ustavnom sudu Crne Gore treba omogućiti da izvrši svoju ulogu u ovom trenutku duboke institucionalne krize u zemlji. Ustavni sudovi su čuvari ustava. Pozivam sve političke snage koje sjede u Skupštini Crne Gore da pokažu svoju posvećenost demokratskom funkcionisanju državnih institucija i da bez daljeg odlaganja izaberu četiri nedostajuće sudije Ustavnog suda kvalifikovanom većinom, kako je predviđeno Ustavom, a kako bi se obezbijedio pluralistički sastav Suda – istakla je ona u izjavi.

Malori je naglasila da je za sprovođenje Ustava potrebna saradnja svih državnih institucija.

Podsjećamo, drugi krug glasanja za sudije Ustavnog suda zakazano je za 28. novembar.

Krajem oktobra u Skupštini je propaočetvrti pokušaj da se izaberu sudije Ustavnog suda. Nijedan od četiri predložena kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku poslanika, odnosno 54 glasa.

Ustavni sud Crne Gore je od 13. septembra nefunkcionalan jer od ukupno sedam sudija ima tri, i nema kvorum za donošenje odluka.

U drugom krugu glasanja za izbor će trebati tropetinska većina od 49 poslanika.

(Pobjeda, foto: Pixabay)