Skip to main content

LSV: Zahtevamo da vlast uvede sankcije Rusiji i spreči sankcije Evropske unije

Info 23. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Igranje se budućnošću građana Srbije mora da prestane"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahtevala je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade i Skupštine Srbije da u najkraćem roku uvedu sankcije Ruskoj Federaciji i tako spreče prekid pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i praktično uvođenje sankcija.

“Današnja rezolucija Evropskog parlamenta veoma jasno ukazuju na moguće posledice neodlučne i krajnje neodgovorne spoljne politike Srbije. Igranje se budućnošću građana Srbije mora da prestane”, poručila je u saopštenju za javnost sekretarka za međunarodne odnose LSV-a Dejana Đurđević.

Dodala je da se mnogi još sećaju izolacije i sankcija devedesetih godina i potpune devastacije društva u tom periodu.

“Neodgovorna spoljna politika i neuvođenje sankcija Putinovom režimu ugrožavaju pristup fondovima EU za razvoj saobraćajne infrastrukture, javne uprave, zdravstva, obrazovanja i drugih važnih oblasti”, navela je Dejana Đurđević.

Podsetila je da je Srbija od 2000. godine do danas dobila vise od 420 miliona evra bespovratnih sredstava od EU, samo za razvoj saobraćajne infrastrukture.

“Evropska uniae je apsolutno najbitniji spoljnotrgovinski partner Srbije, jer 80 odsto našeg izvoza odlazi u zemlje Evropske unije. Bez sredstava Evropske unije, Srbija bi se našla u ogromnim problemima”, kazala je Dejana Đurđević.

(Autonomija)