Skip to main content

Predat zahtjev Saboru za referendum o braku

Jugoslavija 14. jun 2013.
2 min čitanja

Građanska inicijativa “U ime obitelji” predala je više od 740 hiljada potpisa Saboru Hrvatske. Tako su ostvarili svoj cilj – sakupili dovoljan broj potpisa za raspisivanjem državnog referenduma. Građane će pitati – jesu li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica između muškarca i žene, izvijestila je reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Za dvije sedmice prikupljeno je gotovo dvostruko više potpisa nego što je zakonski potrebno za raspisivanje referenduma.

Svoj je potpis dala i Josipa. U Zagreb je, s porodicom, stigla iz Đakova.

Ona kaže: “Meni je to jako važno, jer je to istina koju živim, za koju živim i kako odgajam svoju djecu.”

Volonteri i simpatizeri Građanske inicijative “U ime obitelji” žele i ustavnu odrednicu da je brak isključivo odnos između žene i muškarca.

Iako dio javnosti smatra da njihova inicijativa zadire u ravnopravnost građana, oni tvrde da ni na koji način ne ugrožavaju homoseksualne parove.

Protivljenje vladajuće koalicije

“Svi koraci koje smo poduzeli nisu usmjereni ni protiv koga, želimo da svi ljudi u Hrvatskoj imaju svoja ljudska prava i svima nam je važno da ona budu poštovana”, kaže Željka Markić iz inicijative U ime obitelji.

No, tako ne misli vladajuća koalicija, i svoje mišljenje ne krije.

“Mislim da je to protiv ljudskih prava, prava ljudi. Mislim da je brak stvar osoba, odnosa između osoba. A koja je ljubav manja ili veća, to ne može biti ustavna kategorija”, kaže Boris Blažeković iz Hrvatske narodne stranke.

Zato na sve načine pokušavaju izbjeći uredbu koju traži Inicijativa. Neformalno se razgovara o promjeni Ustava ili pak Zakona o referendumu. Ipak, ustavni stručnjaci tvrde – načina za izbjegavanje raspisivanja referenduma nema, sve drugo dovelo bi do ustavne krize.

“Rokovi nisu zadani kada će se neki odbor staviti na dnevni red. To zavisi od odbora i od plana rada hrvatskoga Sabora. Ali bit će procedura uobičajena, neće biti niti gore niti dolje”, kaže predsjednik Sabora Josip Leko.

Za sada, 749.316 prikupljenih potpisa, nakon saborskog Odbora za Ustav, još će na jednu provjeru u Ministarstvo uprave.

Hrvatski Sabor nakon toga može od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Ocjene li da je pitanje u skladu s Ustavom, Sabor za raspisivanje referenduma ima 30 dana.

(Al Jazeera)