Skip to main content

Pravna pomoć za Mađare za rehabilitaciju i vraćanje imovine

Vojvodina 31. јан 2012.
< 1 min čitanja

Civilna organizacija CMH u saradnji sa Savezom vojvođanskih Mađara pokrenula je pravnu službu za pomoć osobama koje žele da povrate oduzetu imovinu, a posebna podrška biće pružena građanima Čuruga, Žablja i Mošorina, koji su kolektivno proterani iz tih mesta nakon Drugog svetskog rata.

Građanima mađarske nacionalnosti iz tih mesta kolektivno je oduzeta i imovina nakon rata, u znak odmazde zbog Racije koju je mađarska vojska sprovela u januaru 1942. godine.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Laslo Varga rekao je da je sudbina žitelja tih mesta važna ne samo kao pojedinačna sudbina, već i u pogledu mađarske zajednice u Vojvodini.

Njihovi podaci će biti prikupljeni u jednom centru i njihov slučaj će biti kolektivno predat advokatima koji se bave tim pitanjem, objasnio je Varga u izjavi za portal “Vojvodina danas” (Vajdasag Ma).

Objasnio je da u postupku vraćanja imovine prvo treba predati zahtev za rehabilitaciju. Potom se na osnovu potvrde od suda o pokretanju postupka za rehabilitaciju može predati zahtev za povraćaj imovine, koji će biti rešen nakon sudske odluke o rehabilitaciji.

(www.vajma.info)