Skip to main content

Svečana akademija povodom Dana grada

Info 31. јан 2012.
< 1 min čitanja

Svečana akademija povodom 1. februara, Dana grada Novog Sada, biće održana sutra uveče u Srpskom narodnom pozorištu, kada će biti uručeno i najviše gradsko priznanje, Februarska nagrada, novinaru, publicisti i istoričaru Dušanu Popovu.

Kako je obrazložila nadležna gradska komisija a potvrdio gradski parlament, Popovu je nagrada pripala jer je svoj životni i radni vek posvetio izučavanju istorijske građe i novosadske kulture.

„Popov je autor Enciklopedije Novog Sada, kapitalnog dela za odbranu Novog Sada od neznanja o njemu, njegovoj istoriji, ljudima i njihovim životima i delima, čime je i sam (Popov) postao deo njegove istorije”, navodi se u obrazloženju.

Dušana Popova za Februarsku nagradu je predložilo nekoliko organizacija i ustanova:  Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Istorijski arhiv grada, Gradska biblioteka, Muzej Vojvodine, Novosadski klub, kao i pojedini sugrađani.

Na svečanoj akademiji biće uručena i Posebna nagrada grada Novog Sada Olahu Vinceu, slobodnom umetniku, novinaru, humanisti i aktivisti za ljudska prava.

Vinceu je nagrada dodeljena kao javno priznanje za „izuzetan doprinos razvoju multikulturalnosti, iskazan muzikom i društvenim radom i aktivizmom za učešće Roma u kulturnom i javnom životu Novog Sada”.

Prvi februar se obeležava kao Dan Grada u znak sećanja na taj datum iz 1748. godine, kada je austrougarska carica Marija Terezija glavnom gradu Vojvodine dodelila status Slobodnog kraljevskog grada, kao i imena na srpskom Novi Sad, na mađarskom Ujvidek, na nemačkom Nojzac (Neusatz) i na latinskom Neoplanta.

(Autonomija)