Skip to main content

Poziv antifašista Novosađanima da se sutra okupe na Trgu slobode

Izdvajamo 10. јул 2024.
2 min čitanja

"Ne smemo dopustiti takvu sramotu u gradu koji se ponosi svojom slobodarskom i antifašističkom tradicijom!"

Antifašistički front 23. oktobar pozvao je danas građane da se sutra okupe na Trgu slobode u Novom Sadu i spreče najavljeno okupljanje profašističkih organizacija.

AF 23. oktobar pozvao je građane da na trg dođu u 19 sati.

“Pozivamo sve Novosađanke i Novosađane, koji se protive ideji slavljenja zločina i zločinaca, da se sutra, 11. jula u 19h okupimo na Trgu slobode i sprečimo grupu opskurnih fašističkih štetočina, koja sebe naziva Srpski soko (inicijali SS, zanimljiva koincidencija) da se izruguju žrtvama genocida na skupu ciničnog naziva ‘godišnjica oslobođenja Srebrenice’. Ne smemo dopustiti takvu sramotu u gradu koji se ponosi svojom slobodarskom i antifašističkom tradicijom! SF/SN”.

Grupa Srpski soko (SS) za sutra u 19.15 pozvala je na obeležavanje “godišnjice oslobođenja grada Srebrenice” na Trgu slobode, na Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Plakati kojima se poziva na obeležavanje “godišnjice oslobođenja grada Srebrenice” na centralnom gradskom Trgu slobode u Novom Sadu, osvanuli su 7. jula u Novom Sadu.

Na plakatu je prikazan spomenik srpskom političaru iz druge polovine 19. veka Svetozaru Miletiću koji se nalazi na Trgu slobode, kao i grbovi udruženja “Srpski soko”, zatim bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i Grada Novog Sada.

Pokret slobodnih građana, Pokret Bravo i Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvali su vlast da zabrani održavanje skupa kojim se veličaju ratni zločini koji su počinjeni u Srebrenici.

Gradske vlasti saopštile su juče da nije data saglasnost za upotrebu grba Grada Novog Sada, niti je Grad finansijski podržao održavanje skupa.

Gradske vlasti su navele da je reč o plakatima kojima se najavljuje „godišnjica oslobađanja Grada Srebrenice“.

Deklaracijom Ujedinjenih nacija o Srebrenici iz maja ove godine, 11. jul se obeležava kao Međunarodni dan sećanja na genocid u tom gradu u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. godine presudu u kojoj se konstatuje da je u Srebrenici bivša Vojska Republike Srpske (VRS) počinila genocid u toj, do tada, zaštićenoj enklavi UN-a.

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprečavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

Nakon pada zaštićene zone Srebrenice, pripadnici VRS za nekoliko dana u julu 1995. godine ubili su 8.372 muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su proteklih godina u više od 80 masovnih grobnica na području opština Srebrenica, Bratunac i Zvornik.

Pored primarnih masovnih grobnica, pronađene su i sekundarne i tercijarne, jer su pripadnici VRS bagerima otkopavali primarne grobnice i premeštali ih u nove, kako bi sakrili tragove zločina.

Zbog togu se delovi tela istih žrtava neretko pronalaženi u različitim masovnim grobnicama.

(Autonomija, Karikatura: STUPS)