Skip to main content

Pokret Bravo: Policija da zabrani skup u Novom Sadu kojim se veliča zločin u Srebrenici

Vojvodina 10. јул 2024.
< 1 min čitanja

"Skup je jasna provokacija, i predstavlja ne samo ruganje srebreničkim žrtvama i njihovim porodicama, već i opasan pokušaj rehabilitacije ratnih zločina i njihovih počinilaca"

Opozicioni Građanski pokret Bravo iz Novog Sada zahtevao je danas od policije da bude zabranjen za sutra najavljeni skup ekstremnih desničara, koji su najavili da će na Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici, 11. juli, na centralnom gradskom Trgu slobode organizovati “obeležavanje dana oslobođenja” Srebrenice.

“Događaj koji je najavljen za 11. jul na Trgu slobode u Novom Sadu jasna je provokacija, i predstavlja ne samo ruganje srebreničkim žrtvama i njihovim porodicama, već i opasan pokušaj rehabilitacije ratnih zločina i njihovih počinilaca”, ocenio je Bravo u saopštenju za javnost.

Dodali su da je reč o protivzakonitom skupu koji poziva i podstiče na nacionalnu i versku mržnju i ocenili da je sramotno i zabrinjavajuće što se gradske vlasti ne ograđuju od ovog događaja i što ne iskazuju poštovanje prema žrtvama.

“Takođe smatramo da bi, pored zabrane skupa, bilo dobro da se utvrdi pojedinačna odgovornost ljudi koji organizuju događaje ove vrste izazivajući tako rizik od nasilja, ili samo nasilje”, naveo je pokret Bravo.

Deklaracijom Ujedinjenih nacija o Srebrenici iz maja ove godine, 11. jul se obeležava kao Međunarodni dan sećanja na genocid u tom gradu u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. godine presudu u kojoj se konstatuje da je u Srebrenici bivša Vojska Republike Srpske (VRS) počinila genocid u toj, do tada, zaštićenoj enklavi UN-a.

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprečavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

(Autonomija)