Skip to main content

Poverenica: Jačanje antisemitizma i radikalne desnice može imati nesagledive posledice

Građani 26. jan 2023.
< 1 min čitanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je povodom Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, 27. januara, da nas taj dan opominje da jačanje antisemitizma, radikalne desnice i govora mržnje vodi ka raspirivanju rasne, nacionalne i verske mržnje što može imati nesagledive posledice.

Poverenica je ukazala danas na sposobnost neofašizma da se na suptilan način integriše u društvene tokove i da društvo mora biti veoma pažljivo kako ga ne bi zavarali ti novi sofisticirani oblici fašizma, antisemitizma i rasizma.

„Posebnu pažnju treba posvetiti sve učestalijoj relativizaciji Holokausta, što kroz negaciju, što kroz korišćenje neprikladnih poređenja sa različitim društvenim procesima i pojavama“, navela je Janković.

Ona kaže da zabrinjava učestalo ispisivanje nacističkih simbola, ali i napada na građane koji se deklarišu kao antifašisti, te da se takvi pojedinačni incidenti moraju ozbiljno tretirati, a ne okarakterisani kao nasilničko ponašanje ili remećenje javnog reda i mira.

„Važno je da mladi kroz proces školovanja budu upoznati sa istorijskim činjenicama i da razumeju da u nacizmu i fašizmu nema ničeg što zaslužuje išta drugo osim prezira i svake vrste osude, kao i da je moralna i zakonska obaveza svakog od nas da se suprotstavi kako antisemitizmu, tako i svim ideologijama koje ugrožavaju ljudska prava i slobode“, navedeno je u saopštenju poverenice.

(Beta, foto: N1)