Skip to main content

Poverenica: Holokaust opomena i upozorenje do čega dovodi mržnja prema drugom i drugačijem

Građani 27. jan 2022.
< 1 min čitanja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas, povodom Međunarodnog dana sećanja na holokaust, da taj dan mora svima biti opomena i upozorenje do kakvih je katastrofalnih posledica u istoriji dovodila diskriminacija, netrpeljivost i mržnja prema drugom i drugačijem.

Janković je u saopštenju ukazala na “nedopustivu pojavu koja u poslednje vreme postaje sve češća”, odnosno olako i neprimereno korišćenje termina fašizam.

“Upotrebljava se u političkim obračunima i međusobnim diskvalifikacijama u javnom životu, poseže se za njegovim simbolima i obeležjima, zloupotrebljava se pod izgovorom umetničkog izraza. Sve to pokazuje osnovno nepoznavanje bliske istorije i nerazumevanje suštinskog značenja reči koja predstavlja ideologiju raspirivanja rasne, verske i nacionalne mržnje koja je dovela do miliona ubijenih ljudi”, navela je Janković.

Naglasila je da ne treba posebno podsećati da je i srpski narod među onima koji su “podneli najveće žrtve u Drugom svetskom ratu, zbog čega takav odnos dodatno unižava i degradira ubijene i poginule, i minimizira i relativizuje jedan od najvećih zločina čovečanstva”.

Poverenica je istakla da su poštovanje ljudskih prava i uvažavanje različitosti, civilizacijske tekovine koje ne mogu da budu dovedene u pitanje, pa ni kroz slobodu izražavanja.

“Ono na šta treba podsećati javnost, a posebno mlade, jesu kultura sećanja na sve žrtve holokausta i nedvosmislena osuda svakog antisemitizma i rasizma”, rekla je Janković.

(Beta, foto: N1)