Skip to main content

LSV: Vlasti da prestanu da promovišu ratne zločince

Info 27. jan 2022.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), povodom Međunarodnog dana sećanja na holokaust, pozvala je danas vlasti u Srbiji da, umesto “deklarativne privrženosti antifašizmu pokažu iskrenu rešenost za obuzdavanje ekstremno desnih grupa u društvu”.

“U Srbiji je potpuno normalno da osuđeni ratni zločinci sede u parlamentu, a redovni su gosti i u televizijskim programima u kojima koriste svaku priliku da pozovu ne mržnju, netrpeljivost i netoleranciju. U Srbiji se ratnim zločincima oslikavaju murali”, navela je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV-a Dejana Đurđević.

Ocenila je da je “žalosno” što se o ovim problemima ne progovara u parlamentu.

“Svakako je to, u velikoj meri, i zbog činjenice što trenutno tamo nema autentičnih predstavnika Vojvodine. Nedostaje vojvođanskog duha tolerancije. Baš zato je potrebno vratiti Vojvodinu u parlament”, poručila je Dejana Đurđević.

Prema njenim rečima, Dan sećanja na žrtve holokausta prilika je za podsećanje na žrtve nacističkog i fašističkog bezumlja u Drugom svetskom ratu, kada su milioni Jevreja stradali u logorima samo zato što su imali pogrešno ime i prezime.

“Nažalost, ideologija smrti, očito, nije poražena 1945. godine. U to su nas uverili i brojni zločini u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina. Tragično je što i danas žive fašističke ideje koje čiji protagonisti i dalje nesmetano seju mržnju”, kazala je Dejana Đurđević.

(Autonomija)