Skip to main content

Izrael je danas dom 165.000 preživelih u holokaustu, a svaki treći je siromašan

Planeta 27. jan 2022.
2 min čitanja

U Izraelu, koji je osnovan posle Drugog svetskog rata da bude utočište Jevreja, danas živi oko 165.000 preživelih u Holokaustu, u kome je ubijeno šest miliona ljudi, trećina jevrejskog naroda.

Organizacija koja zastupa preživele navela je uoči obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, 27. januara, da jedan od troje preživelih živi u siromaštvu.

Iako dobijaju novčanu pomoć vlade, mnogi i dalje zavise od donacija hrane koje organizuju dobrotvorne organizacije.

“Ona koja bi zaista morala da bude odgovorna za brigu o preživelima u Holokaustu je država Izrael. Nažalost, to ne postoji”, izjavila je Tšuva Kabra (Tshuva Cabra), zadužena za donacije u pomenutoj organizaciji koja je ove nedelje u Jerusalimu delila pakete sa hranom, cveće i čokolade preživelima.

Danas se obeležava 77. godišnjica oslobađanja nacističkog logora smrti Aušvic Birkenau.

U Izrael je posle rata došlo stotine hiljada preživelih, a svake godine ih je sve manje i tako se gubi veza te zemlje sa onima koji su preživeli jedno od najvećih zločina u modernoj istoriji.

Veći deo siromašnih se uselio u Izrael devedesetih godina prošlog veka iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Oni su stigli siromašni, teško im je bilo da nauče novi jezik u starosti kao i da steknu nove prijatelje.

Izraelsko Ministarstvo za socijalnu jednakost izdvojilo 1,2 milijarde dolara podrške preživelima u holokastu prošle godine.

Oko 50.000 preživelih dobija mesečnu pomoć od 800 do 2.000 dolara, a njih 15.500 teških invalida 3.600 dolara. Za mnoge međutim to nije dovoljno jer cene u Izraelu brzo rastu.

Nevladina organizacija Hasdei Naomi (Chasdei Naomi) hranu obezbeđuje za 10.000 preživelih.

Taj broj se povećao za 4.000 od početka pandemije korona virusa.

U protekloj godini molbe za pomoć kako bi se platili računi za struju povećane su za 40 odsto zbog inflacije i rasta troškova života u Izraelu.

“Prosečna starost preživelih u Holokaustu je 85 godina”, navedeno je u saopštenju Ministarstva za socijalnu jednakost uz upozorenje da su ovo poslednje godine u kojima im se pomože da ostare dostojanstveno, da se dokumentuju njihove priče jer vrlo brzo “neće biti nikoga da ih ispriča”.

U Izraelu se Dan sećanja na Holokaust obeležava na proleće, a zvaničnici koji dolaze iz sveta odaju poštu ubijenima u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

Premijer Izraela Naftali Benet (Naftali Bennett) je ove nedelje najavio da će vlada dati 10 milijardi dodatnih sredstava Jad Vašemu da pomogne u “očuvanju sećanja na Holokaust u Izraelu i svetu”, što je 20 odsto više od budžeta te institucije 2020. godine. Vlada obezbeđuje trećinu tog budžeta.

Kolet Avital (Collette) koja predvodi Centar organizacija preživelih u Holokaustu pozdravila je odluku o izdvajanju više novca za Jad Vašem, ali je ocenila da “dobrobit preživelih u Holokaustu mora biti ispred svega”.

(Beta-AP)