Skip to main content

Ministar odbrane BiH podnio krivičnu prijavu protiv Dodika, svog zamjenika i pukovnika Oružanih snaga

Jugoslavija 18. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Tu ima nekoliko krivičnih djela, među kojima je i udar na ustavno-pravni poredak države BiH"

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, svog zamjenika Aleksandra Goganovića i pukovnika Oružanih snaga BiH Milana Damjanića, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) 18. januara.

Prijave su podnesene zbog njihovog učešća u obilježavanju 9. januara neustavnog Dana bh. entiteta Republika Srpska.

„Tu ima nekoliko krivičnih djela, među kojima je i udar na ustavno-pravni poredak države BiH“, rekao je Helez novinarima ispred Suda BiH.

Prethodno je krivičnu prijavu protiv Dodika zbog proslave neustavnog Dana RS podnio i Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iz Tužilaštva BiH nisu odgovorili na upit RSE da li je formiran predmet zbog proslave neustavnog praznika, te koliko je prijava podneseno.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine dva puta je donio odluku da je proslava 9. januara kao Dana RS-a neustavna, a za nepoštovanje odluka Ustavnog suda propisane su kazne u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

Za Ustavni sud nije bilo sporno obilježavanje Dana RS-a, ali jeste datum, i simbolika koju on nosi.

U Sarajevu je, naime, 9. januara 1992. godine takozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

U to vrijeme na čelu RS-a su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Drugi narodi u Bosni i Hercegovini većinom smatraju da je tog datuma ozvaničen početak politike zločina i genocida.

Uprkos tome, već godinama se održava nezakonita proslava 9. januara, a do sada niko nije krivično odgovarao.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta)