Skip to main content

Popović: Odluka REM-a o izdavanju dozvole „TV Novosti“ iz Moskve nezakonita

Aktuelno 17. дец 2021.
< 1 min čitanja

Dozvola sa rednim brojem K494, koja je odobrena pružaocu medijske usluge „TV Novosti“ iz Moskve nalazi se u Registru medijskih usluga Regulatornog tela za elektronske medije (REM) od 6. decembra, a članica Saveta REM Judita Popović ocenila je za FoNet da se radi o „nezakonitoj odluci“ REM koja je Srbiju svela na „priključnu tačku“.

Dozvola je izdata za medijsku uslugu pod nazivom RT auf Deutsch (RT DE), koja je, prema sadržaju, „opšta medijska usluga“, a prema načinu distribucije „linearno-kabl, satelit i IPTV“.

Članica Saveta REM Judita Popović izjavila je za FoNet da se radi o dozvoli koja je izdata na sednici Saveta REM 6. decembra i to „stranoj televiziji sa sedištem u stranoj zemlji, za emitovanje programa na stranom jeziku“.

„Osim što je protivzakonito, smatram da je to nedopustivno i ponižavajuće za Srbiju koju su tako sveli na ‘priključnu tačku’ za emitovanje programa“, rekla je Popović za FoNet .

U Registru medijskih usluga kao adresa sedišta pravnog lica navedena je adresa u Moskvi, dok je kao ovlašćena osoba za zastupanje naveden Aleksej Nikolov, direktor i izvršni urednik ruske televizije RT, ranije poznata kao Russia Today.

(FoNet, foto: Medija centar Beograd)