Skip to main content

Premijer Slovenije pod istragom zbog mogućeg sukoba interesa

Jugoslavija 17. дец 2021.
< 1 min čitanja

Slovenačka komisija za sprečavanje korupcije (KPK) pokrenula je postupak za utvrđivanje da li je premijer Janez Janša došao u sukob interesa, postavivši na čelo državne ustanove advokata koji niz godina zastupa njega lično i njegovu stranku u različitim pravosudnim postupcima.

Istraga bi trebalo da utvrdi „postojanje stvarnog sukoba interesa“, na osnovu preliminarnih nalaza vezanih za kadrovske promene u Kompaniji za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB), potvrdila je u četvrtak KPK, dodajući da neće davati više informacija do okončanja postupka.

Kako se dodaje u saopštenju, do sada dobijeni podaci i pregled dokumentacije pokazali su da postoji sumnja da je prilikom imenovanja uprave DUTB došlo do kršenja zakona o integritetu državnih zvaničnika, a priliku da se izjasni imaće i Janša u nastavku postupka pred komisijom.

Kako prenose mediji, KPK istražuje potencijalni sukob interesa i moguće korupcijske rizike iz činjenice da je Janšina vlada advokata Francija Matoza, povezanog niz godina sa sadašnjim premijerom i njegovom Slovenskom demokratskom strankom (SDS), postavila u uprave tri firme u državnom vlasništvu, među ostalim i na mesto neizvršnog direktora DUTB, smenivši pre toga i ostale članove uprave i zamenivši ih svojim ljudima.

Matoz je Janšu i njegovu stranku zastupao u različitim sudskim postupcima, među ostalim u istrazi kojom je KPK proveravao usklađenost Janšine imovine s podacima iz njegove imovinske kartice 2012. godine, ali i u poznatoj aferi Patrija, koja se odnosila na kupovinu oklopnog oružja istoimene finske kompanije za slovenačku vojsku, u vrednosti više stotina miliona evra.

Janša je zbog tog slučaja i navodne isplate mita u tom poslu najpre bio pravosnažno osuđen na dve godine zatvora. Presudu je međutim poništio ustavni sud i naložio obnovu postupka, do čega nije došlo jer je slučaj zastareo.

(Beta, foto: Wikimedia Commons/Culturaldiplomacy)