Skip to main content

Popov pozdravio Pupovčevu inicijativu

Autonomija 24. нов 2008.
< 1 min čitanja

Aleksandar Popov
Kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov pozdravio je danas inicijativu predsednika Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorada Pupovca da se uspostavi Savet poverenja između Hrvatske i Srbije i rekao da je svaka inicijativa za normalizaciju odnosa u regionu „dobrodošla“.
Popov je agenciji Beta rekao da su i Srbija i Hrvatska, kada su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom, ujedno prihvatile i obavezu da će jačati saradnju u regionu i da će raditi na normalizaciji međusobnih odnosa.
„Potrebno je da se otvori proces suočavanja sa vlastitom odgovornošću za događaje iz protekle decenije“, ocenio je Popov.
On je podsetio da je Hrvatska tužbu za genocid protiv Srbije pripremila još 1999. godine i izrazio žaljenje zato što se do sada nije uradilo ništa kako bi se otklonili razlozi za postojanje te tužbe, kao i kontratužbe koju je najavila Srbija.
Igmanska inicijativa je pokret nevladinih organizacija iz regiona, koji se zalaže za normalizaciju odnosa između Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Crne Gore.
Milorad Pupovac je za vikend predložio osnivanje Saveta poverenja, koji bi činili predstavnici parlamenata, ugledne ličnosti iz javnog života i predstavnici Katoličke crkve iz Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve.

(Beta)