Skip to main content

POPOV: Novi statut bez izvornih nadležnosti APV

Info 18. сеп 2008.
2 min čitanja

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da je, generalno, radni tekst novog statuta APV prihvatljiv, jer predstavlja maksimum koji se mogao izvući iz postojećeg Ustava. U izjavi za „Dnevnik“ on je ukazao na to da se nije moglo očekivati da novi statut prevaziđe prepreke koje je postavio novi Ustav Srbije.– Ključni problem je u tome što novim Ustavom nisu predviđene nove izvorne nadležnosti Pokrajine sem onih koje su postojale i do sada. Jedino novo izvorno ovlašćenje je da Pokrajina sama uređuje svoje simbole, odnosno zastavu i grb.
Zato je novi statut APV zapravo pokušaj da se kroz definiciju Pokrajine, njenih organa i neke druge odredbe, kao što je ona koja predviđa da Vojvodina može da ima svoja predstavništva u inostranstvu, Vojvodini vrati bar malo dostojanstva – kazao je Popov.

On je rekao da će Centar za regionalizam u javnoj raspravi o prednacrtu statuta ipak skrenuti pažnju na to da treba razjasniti neke odredbe tog akta i preciznije definisati pojmove kao što su pokrajinske zakonske odluke, „kako se ne bi izazivale zabune u javnosti“. Dodao je da je dosta zabune u javnosti izazvalo i rešenje o formiranju pokrajinskih upravnih okruga, navodeći da su okruzi već definisani Zakonom o državnoj upravi.

– Sad imamo predlog za formiranje novih pokrajinskih upravnih okruga koji se delimično poklapaju s okruzima državne uprave, što ipak zbunjuje javnost – naveo je Popov.

On je kazao da dosadašnje kritike na račun radne verzije statuta APV, a prvenstveno iz DSS-a, koji je ocenio da taj akt vodi stvaranju države u državi, nisu ni ozbiljne ni argumentovane. Napomenuo je da je predlog ustava Vlade Srbije iz 2005. godine, kad je ta stranka činila okosnicu republičke vlasti, eksplicitno predviđao i zakonodavnu nadležnost Pokrajine. Popov smatra da takve kritike ipak neće bitnije uticati na usvajanje novog vojvođanskog statuta ni u pokrajinskom, ali ni u republičkom parlamentu.

On je ocenio da bi novi vojvođanski statut mogao otvoriti pitanje decentralizacije Srbije. Popov je najvio da će Centar za regionalizam upravo tim povodom krajem septembra organizovati raspravu s temom „Decentralizacija Srbije – Ustav Srbije, Statut AP Vojvodine, regionalni razvoj“.

– Statut APV može da bude povod da se ta tema još više aktuelizuje. Zato nam je bitno da li će državni koncept regionalnog razvoja podrazumevati samo administrativne regione, ili će ovo biti prilika da se sprovede suštinska regionalizacija Srbije, tako što bi se formirali regioni koji već predstavljaju prirodne celine i koji bi dobili neke izvorne nadležnosti, što je, inače, veoma bitno i u kontekstu korišćenja novca iz evropskih pretpristupnih fondova – istakao je Popov.

On je kazao da su u tom pogledu pozitivne i inicijative za formiranje niškog regiona, koje su ovih dana ponovo pokrenuli funkcioneri vladajuće Demokratske stranke.
– Vojvođanski statut je zatalasao javnost, ali bi bilo dobro da se to pitanje vidi i kao podsticaj za proces regionalizacije Srbije, što je prvenstveno u interesu njenog razvoja – ocenio je Popov.

(Dnevnik)