Skip to main content

„Prividna aktivnost“

Autonomija 18. сеп 2008.
2 min čitanja

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je za mađarski program Radio Novog Sada da se razlog zbog kojeg nije otišao na sastanak mađarskih političkih lidera povodom pripreme Zakona o nacionalnim savetima, a kojeg je sazvao predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara Šandor Pal u Bečeju, može u najkraćem sažeti u stavu da ne vidi smisao da se nanovo razmatra ono o čemu je već postignut dogovor.
„Nisam video smisao u tome da se bavimo prividnom aktivnošću. Ja sam i dosad bezbroj puta rekao da sam otvoren za sve konsultacije koje imaju smisla, ali svakako nisam pristalica nepotrebnog trošenja vremena, pogotovo ne političkog „penušanja“. Što se mene i SVM tiče, mi stvarnih zadataka imamo toliko da ne možemo sebi da dozvolimo luksuz da se bavimo prividnom aktivnošću“ – rekao je Pastor.
Predsednik SVM-a naveo je i da je među vojvođanskih mađarskim strankama potpuno saglasje u vezi sa nacionalnim savetima i da „cela današnja priča“ nije govorila o drugom, već o tome da „oni koji ne mogu da opravdaju svoje postojanje, pokušavaju da u kolektivnu svest uvedu kvazi-probleme i da na taj način pokušaju da dokažu svoj značaj“. Pastor je, naime, naveo da u vezi sa nacionalnim savetima i autonomijom postoji trostranačka zajednička koncepcija, koja je deo koalicionog sporazuma kojeg je, usaglašeno sa predsednicima mađarskih stranaka, potpisao sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem.
„Njegovo sprovođenje počelo je ovih dana kao rezultat različitih neformalnih razgovora i ne vidim nijedno otvoreno pitanje koje bi moglo da se postavi, a kamoli da o njemu treba da se sporazumevamo“ – rekao je još Pastor u izjavi za mađarski program Radio Novog Sada.
Sastanku mađarskih političara u Bečeju, inače, pored predsednika SVM Ištvana Pastora, nisu se odazvali ni predsednik Nacionalnog saveta vojvođanskih Mađara Laslo Joža, kao ni pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec, koji su takođe bili pozvani.

(www.vajdasagma.info)