Skip to main content

Popov: Narativ koji se sada neguje u Srbiji je gorivo za buduće sukobe (VIDEO)

Autonomija 25. мај 2022.
2 min čitanja

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je večeras da je nacionalistički narativ koji se sada dominantno neguje u Srbiji „gorivo za buduće sukobe“ i ocenio da je veliki problem u tome što mlađe generacije nisu upoznate sa događajima iz devedesetih godina 20. veka.

„Ovaj region je i dalje pun mržnje i mržnja kao da još više kvasa. Kao da se rat juče desio. Nacionalizam i populizam se lako primaju. Mladi ne samo da neće da znaju za Sarajevo i Srebrenicu, već jedan deo njih otvoreno veliča ratne zločince poput Ratka Mladića, a sada veličaju i rusku agresiju na Ukrajinu. Ako je dobar deo naše mladosti tako opredeljen, onda ova zemlja nema budućnosti“, rekao je Popov na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine pod nazivom „Trideset godina od početka opsade Sarajeva“.

On je ocenio da mlađe generacije stasavaju bez znanja o tome šta se dešavalo devedesetih godina 20. veka.

“To je gorivo da budući političari, kroz nacionalizam i populizam, zapravo obnove tu priču i da ‘oslobađaju’ kao što sada Rusija ‘oslobađa’ Ukrajinu od Ukrajinaca, a kao što smo i mi ‘oslobađali’ Vukovar. Ta priča može da se ponovi ako se ne podsete nove generacije da se zlo desilo”, kazao je Popov

Novinar Rade Radovanović ocenio je da je dobar deo građana Srbije „ogrezao u patološkom osećanju nacionalnog i nacionalističkog.

„To je uveliko prešlo u nacizam, jer je i to što je rađeno sa srpske strane u ratovima dosta ogoljeni srpski nacizam“, ocenio je Radovanović.

On je rekao da je napisao knjigu “Smeh pod vešalima” – sve što ste želeli da ne znate o ratu na Kosovu”, jer ne želi da dozvoili da se poništi, izbriše i neutrališe šta se sve dešavalo u ratovima.

„To se ne sme poništiti i zaboraviti. Sve nam se može ponoviti, jer zločinci nisu kažnjeni. Srbija je sve veća sigurna kuća za ratne zločince“, ocenio je Radovanović.

Prema njegovim rečima, u Ukrajini se odvija „divljačka agresija“ Rusije. „Nadam se da će izgubiti i platiti za taj rat, Putin i njegovi saučesnici. Tehnologija zločina je slična kao i kada je u pitanju bila opsada Sarajeva. Obrasci zločina, samo u drastičnijem obliku, se ponavljaju. To je imperijalno-nacistički pohod Kremlja a ne znamo gde će se završiti“, kazao je Radovanović.

On je ocenio da je identifikacija građana Srbije sa ruskom agresijom u Ukrajini „zločin kom svi svedočimo“.

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić ocenio je da se od opsade Sarajeva u regionu nije mnogo toga promenilo. “U pitanju je neka vrsta zamrznutog konflkta koji pažljivo neguju nacionalističke elite u regionu, zarad opstanka na vlasti”, ocenio je Gruhonjić.

Dodao je da “sve ovo što Putin danas radi u Ukrajini predstavlja kopi-pejst onoga što je takozvana JNA radila na prostoru nekadašnje zajedničke države – razaranje radi razaranja”.

Tribinu su organizovali Centar za regionalizam i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, u znak sećanja na žrtve opsade Sarajeva i na antiratne aktiviste.

Na početku tribine prikazan je dokumentarni film “Oni su govorili drugačije“ snimljen u produkciji Igmanske inicijative.

S.K. – D.G. (Autonomija, foto: Svetlana Paramentić)