Skip to main content

Izložbom ‘Sve naše suze’ započeo festival ‘Mirdita – dobar dan’

Građani 25. мај 2022.
2 min čitanja

Izložba „Sve naše suze“ otvorena je večeras u Endžio habu u Beogradu uoči početka festivala „Mirdita, dobar dan“, a govori o sudbinama porodica stradalih i nestalih u ratovima u Jugoslaviji.

Izložbu čine 34 fotografije četiri autora iz Srbije, sa Kosova i iz Severne Makedonije, koje su napravljene u saradnji sa udruženjima porodica žrtava, a autori su Borislav Pešić, Atdhe Mula, Neke Batev i Arbnora Memeti.

Predstavnica Građanskih inicijativa Teodora Zahirović istakla je da je cilj da se stvori prostor za građenje trajnog mira u regionu i pružanje podrške žrtvama u traganju za pravdom.

Predstavnica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović istakla je da se ovom postavkom doprinosi negovanju kulture sećanja na surova stradanja i bezumlje koje 1990-ih nikome nije donela dobro, „već je mnoge porodice sa ovih prostora zavilo u crno“.

„I posle četvrt veka borbe za istinom i pravdom poručujemo da nema pravog pomirenja i napretka bez rasvetljavanja sudbina nestalih lica i suočavanja s prošlošću“, poručila je Šćepanović.

Pešić je istakao da je njegova generacija osetila bol kako je to izgubiti nekoga nasilnim putem i ocenio da je uspeo da oseti tragediju žrtava i pokaže koliko je rat uspeo da pocepa države, porodice i duše.

„Sve suze su naše, ali stvarno je previše suza proliveno u regionu, dosta je više“, poručio je Pešić.

Mula je istakao da svi znaju podatke o ratu, ali da su to samo brojevi, a da fotografije pokazuju da iza njih stoje priče ljudi.

Memeti je poručila da se na Balkanu malo govori o prošlosti, jer se svi boje i doživljavaju te priče kao „bombu koja će eksplodirati“, ali da je neophodno pričati o prošlosti, koja se ne može menjati, ali ljudi danas mogu da pruže ruke pomirenja da bi živeli drugačije.

MUP: Lažna dojava o bombi u Endžio habu

Policija je utvrdila da je bila lažna dojava o podmetnoj bombi u jednom objektu Dobračinoj ulici u Beogradu, gde je večeras započeo festival „Mirdita – dobar dan“

„Polcija je izvršila kontradiverzini pregled objekta i utvrdila da je dojava o bombi bila lažna“, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović istakla je da izložba donosi glas žrtava i šalje jasnu poruku da treba graditi mir, te dodala da su razgovori o prošlosti neizbežni kako bi se izgradila budućnost u kojoj je mir imperativ, kao i podsticanje empatije kako bi se smanjio prostor za nacionalizam.

Ona se ocenila da performans koji je Demokratska stranke Srbije ranije danas izvela ispred Endžio haba govori o tome kako se prema srpskim žrtvama odnose oni koji o njima najviše govore i poručila da su decenijama žrtve ratova bile predmet manipulacija, a da će oni braniti sećanje na svaku nevino stradalu žrtvu.

U centru grada bile su raspoređene policijske snage, a na skupu nije bilo incidenata. Između ostalih, prisustvovali su mu nemački ambasador Tomas Šib i predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović.

(FoNet, foto: Beta)