Skip to main content

SDP: Deportacija opterećuje proces potpunog suočavanja sa prošlošću

Jugoslavija 25. maj 2022.
2 min čitanja

Delegacija Socijaldemokratske partije je, kao i svake godine, prisustvovala memorijalnom okupljanju povodom obilježavanja 30 godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992, koje su organizovali Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje, navedeno je u saopštenju te stranke.

Kako su poručili, zločin deportacije, nažalost, ostaje jedan od ratnih zločina iz devedesetih godina koji nije rasvijetljen i koji stoga opterećuje proces potpunog suočavanja sa prošlošću.

„Obezbjeđenje pravde i pune istine u ovom, kao i svim drugim nerazriješenim slučajevima iz ovog perioda, je preduslov da kao društvo napravimo iskorak prema budućnosti. Crna Gora, kao evropsko i civilizovano društvo, ne smije da dozvoli zaborav ili bilo kakvo relativizovanje ili negiranje zločina koji su bili rezultat pogubne politike vođene u ime velikodržavnih interesa“, naveli su u saopštenju.

Kako dodaju, i ovaj zločin mora da nam bude podsjetnik da politika mržnje, razdora i nacional-šovinizma nikada više ne smije da stanuje na ovim prostorima, uprkos mnogima koji i danas, tri decenije nakon ratne pošasti, i dalje pokušavaju da nametnu istu pogubnu nacionalističku i velikodržavnu matricu.

SDP, kao autentična antiratna i evropska partija je tu da podsjeća i upozorava na ove, kao i na mnoge druge nevine žrtve ratova koje su proizašle kao posljedica sulude politike s kraja prošlog vijeka, zaključili su iz te partije.

Zeković: Prisustvo članova vlade danas u Novom prepoznato kao izvinjenje Crne Gore za ratni zločin

U Herceg Novom je danas ispred zgrade Centra bezbjednosti održano komemorativno stajanje u znak sjećanja i poštovanja na izbjeglice iz Bosne i Hercegovine koje je crnogorska policija 1992. uhapsila i predala snagama bosanskih Srba. Većina njih je ubijena ili se i dalje vode kao nestali.

Događaj su kao i ranijih godina organizovale nevladine organizacije Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje i Anima.

Po prvi put u 18. godina koliko se organizuju komemoracije okupljanju su pored članova porodica deportovanih osoba, aktivista i građana prisustvovali i visoki predstavnici državnih vlasti.

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković, koji je prisustvovao i govorio na skupu, pozdravio je obraćanje direktora Uprave policije Zorana Brđanina i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

„Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić obratio se prisutnima na komemorativnom skupu povodom 30. godina deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica. Kazao je da prisustvo članova Vlade prepoznamo kao izvinjenje Crne Gore za ratni zločin. Jasno je podržao inicijativu za podizanje spomenika i Dan śećanja“, kazao je Zeković.

Napomenuo je da je direktor Uprave policije, Zoran Brđanin kazao da UP pravi otklon od zločinačkog činjenja.

„Uputio je jasno izvinjenje javnosti u ime Uprave policije povodom ovog zločina“, naveo je Zeković.

Kada, dodaje Zeković, postoji profesionalna volja, politička i ljudska odlučnost o ovom zločinu se govori kako su uradili Adžić i Brđanin.

„Vjerujem da je minulim kadrovima u Vladi, MUP i UP, a koji su dolazili iz DPS, SDP, SD ili njima bili bliski neprijatno zbog odsustva hrabrosti i ljudskosti“, zaključio je Zeković.

(tekst i foto: Antena M)