Skip to main content

Popov: Najavljena deklaracija liči na pripremu za novi balkanski rat

Aktuelno 08. avg 2017.
< 1 min čitanja

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da se najavljena “Deklaracija o opstanku nacije” naslanja na postojeće tendencije u regionu da se “teritorijalno zaokruže nacionalne države na ovim prostorima”.

On je u razgovoru za Autonomiju rekao da deklaracija koju su najavili Aleksandar Vučić i Milorad Dodik – nastavlja tamo “gde se stalo devedesetih zaključenjem Dejtonskog sporazuma”.

“Takve tendencije su u više navrata podsticane i iz inostranstva, pa smo prošle godine imali predlog Timoti Lesa u časopisu Forin afers da treba stvoriti nacionalno zaokružene države – veliku Srbiju, veliku Hrvatsku i veliku Albaniju, da bi se obezbedio trajan mir na Balkanu”, rekao je Popov.

On međutim dodaje da “svaki laik zna” da se ovakvo prekrajanje granica može ostvariti samo na nekoj mirovnoj konferenciji nakon rata.

“U tom smislu i najavljena deklaracija, nakon Tiranske platforme, deluje kao priprema za novi balkanski rat”, rekao je Popov.

Podsetimo, na sastanku Aleksandra Vučića s predstavnicima Srba iz regiona 4. avgusta doneta je odluka da na jesen bude doneta zajednička Deklaracija Srbije i Republike Srpske o delovanju za opstanak srpske nacije i srpskog naroda.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je za Večernje novosti da je cilj Deklaracije Srbije i RS da se izbegnu nova stradanja Srba, ojača njihov nacionalni identitet i nacionalne države Srbija i RS.

Dodik je kazao da će u toj deklaraciji biti navedene sve aktivnosti koje treba sprovesti da bi se održala srpska nacija, povećao njen državni kapacitet i zaštitile sve srpske zajednice u regionu i čitavom svetu.

(Autonomija)