Skip to main content

Ponovo odbijena lista Studentske reakcije za izbore na Filozofskom fakultetu

Info 08. дец 2022.
2 min čitanja

"Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje naložila je ponavljanje izbora zbog nezakonitosti u radu Izborne komisije"

Članovi Izborne komisije ponovo su odbili listu neformalne grupe „Studetnska reakcija na izborima za studentski parlament Filozofskom fakulteta u Novom Sadu.

Kako stoji u zapisniku sa sednice izborne komisije, kandidaturu su podnele dve liste – Savez studenata Filozofskom fakulteta u Novom Sadu i neformalna grupa „Studentska reakcija“.

Lista Saveza studenata je prihvaćena dok je kandidaturu „Studentske reakcije“ Izborna komisija odbacila zbog, kako se navodi, formalno-pravnih nedostaka.

„Na listi kandidata za Studentski parlament koju je predala ova neformalna grupa (Studentska reakcija) nije naveden naziv grupe koja podnosi kandidaturu“, navodi se, između ostalog, u zapisniku sa sednice Izborne komisije.

Takođe, članovi komisije uočili su da kod kandidature jedne studentkinje sa ove liste nije naveden naziv fakulteta.

„Izborna komisija kandidaturu neformalne grupe studenata koja se usmeno predstavila pod imenom Studentska reakcija odbacuje kao nepotpunu“, zaključeno je u zapisniku izborne komisije.

Predsednik komisije prof. dr Milan Ajdžanović predložio je ostalim članovima Izborne komisije da se „Studentskoj reakciji“ da vremenski rok za ukljanjanje uočenih nedostataka. Međutim, ostali članovi komisije su ovaj predlog odbili pozivajući se na zakonsku regulaciju studentskih izbora uz opasku da „Pravilnik i Odluka ne predviđaju davanje takvog roka“.

„Studentska reakcija“ je zbog ove odluke podnela prigovor Izbornoj komisiji. Predsednik komisije dr Milan Ajdžanović kaže za Autonomiju da je prigovor primio i da je on registrovan ali da ne zna kada će komisija zasedati ovim povodom i kakvi će biti naredni koraci.

Sa druge strane, Studentska reakcija je Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje podnela predstavku za vršenje inspekcijskog nadzora Filozofskog fakulteta. U predstavci u koju je Autonomija imala uvid, oni skreću pažnju na navodne nepravilnosti u radu Izborne komisije i goremepomenutog zapisnika i sumnjaju na „nepristrasnost i zakonit rad komisije“.

„Kao nepravilnosti ističe se i da je kod kandidature studentkinje Jovane Putnik i drugih studenata uočen nedostatak što nije napisan naziv fakulteta. Sam nedostatak nije suštinske materijalne prirode već formalne, što ne predstavlja bitnu povredu postupka i gde opet kao što to uređuje Zakon o opštem upravnom postupku treba dati stranci, u ovom slučaju studentkinji dodatni rok da uredi svoj zahtev“, navodi se između ostalog u predstavci Studetnske reakcije.

Podsetimo, prvobitni izbori za studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održani su 13. aprila ove godine. Međutim, inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje naložila je ponavljanje izbora zbog nezakonistu u radu Izborne komisije. I tada je Izborna komisije odbacila listu Studentske reakcije zbog nevalidnosti jednog dela potpisa koje je skupila ova neformalna grupa kako bi izašla na izbore. Međutim, inspekcija je utvrdila da je Studetnska reakcija imala 574 validnih potpisa što je dovoljno za izlazak na izbore.

Samim izborima prethodio je niz incidenata i nepravilnosti. Tokom izbornog dana jednog predstavnika liste „Studentska reakcija“ fizički je napao student prodekan Tehnološkog fakulteta Miodrag Bilbija a zatim je i zamenik predsednika Izborne komisije Aleksandar Gajić ramenom udario drugog predstavnika liste Mladena Cvijetića, ispričali su oni tada za Autonomiju.

Aleksandar Gajić je i ovaj put zamenik predsednika Izborne komisije.

Ponovoljeni izbori za studetnski parlament Filozofskog fakulteta zakazani su za 20. decembar.

Petar Alimpijević Autonomija