Skip to main content

Čanak juri gasnu mafiju

Autonomija 17. окт 2008.
2 min čitanja

Nenad ČanakLiga socijaldemokrata Vojvodine još uvek nije otkazala podršku republičkoj vladi, epilog je jučerašnjih razgovora lidera te stranke i narodnog poslanika Nenada Čanka sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i obrazloženja koje je pred Odborom za industriju o poskupljenju gasa dao ministar energetike Petar Škundić.
Posle sednice Odbora, Čanak je, kako je rekao, otišao u Ministarstvo policije, kako bi zakazao hitan sastanak sa Ivicom Dačićem, jer ima dokaze o postojanju gasne mafije, o čemu će podrobno obavestiti medije u ponedeljak.
– Ono što smo zatekli, posle naše istrage, stvarno je neverovatno! Idem sad kod ministra policije da pokušam da ga nađem i od njega zatražim hitnu pomoć – rekao je Čanak novinarima, uz opasku da će i oni «biti užasnuti kada im podeli papire koje poseduje kao dokaz», te da očekuje i intervenciju UBOPOK-a.
Osim sa premijerom, Čanak je tokom jučerašnjeg dana imao i razgovore sa drugim državnim funkcionerima, «sa više njih», ali nije želeo da otkrije s kojim, rekavši samo da su ti sastanci otvorili potpuno nova pitanja.
– Tek sada smo došli u poziciju da shvatimo na kakav smo «vrh ledenog brega» naišli – dodao je Čanak, zahtevajući da se shvati «ozbiljnost situacije».
Na pitanje da li to znači da neće uskratiti poverenje Vladi, Čanak je rekao da «ovo moraju da završe jer njemu nije cilj i poenta da se obori Vlada, već da se obore kriminal i korupcija, da se ljudima pomogone da prežive zimu i da se cena gasa ne podigne za 60 posto».
– Nemojte mi zameriti, ne mogu vam reći više, jer moram da završim još neke stvari. U ponedeljak ću vam dati sve papire i sami ćete biti užasnuti. To je čitava struktura koja je posledica nefunkcionisanja države, bolest siromaštva i praljavih ruku – podvlači Čanak.
Pošto je žurno krenuo, kako je ponovio, u MUP, novinari su napomenuli da je ministar Ivica Dačić u Atini.
– Pa, onda ću otići u Atinu, šta da radim – odgovorio je Čanak.
Na sednici Odbora za industriju ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić je bio kategoričan da poskupljenje gasa, koje za domaćinstva dostiže 59,9 posto, nije politička odluka, već ekonomska nužda, proizašla zbog porasta cene na svetskom tržištu i povećanja trošova tranzita kroz Mađarsku. Cena hiljadu kubnih metara gasa je dostigla 532 dolara, što je za 102 posto više nego pre godinu dana. Nauprot tome, gas na ulasku u Srbiju košta 34 dinara po kubnom metru, koliko je i sada formirana cena za domaćinstva, dok troškovi u zemlji – distribucija, trgovina na veliko i malo, što čini još oko 10 odsto, u nju nisu ušli, rekao je ministar. Samim tim poskupljenje koje sada dostiže 59,9 posto ne dostiže ekonomsku cenu i «”Srbija gas»” će zbog toga raditi sa gubitkom.
Lider LDP Čedomir Jovanović pitao je koliko je ovo poskupljenje gasa posledica političke neodgovornosti, nemara i podređivanja partijskim interesima.
Ministar je obavestio poslanike da se radi na merama kako bi se domaćinstvima obezbedio nekakav grejs-period, pošto se očekuje da će cena gasa u februaru biti povoljnija.
Sednica Odbora, sazvana po hitnom postupku na zahtev više poslaničkih grupa, održana je bez kvoruma, jer su joj prisustvovala samo četiri člana tog tela, ali je u radu učestvovao veći broj drugih poslanika, bez mogućnosti da donesu zaključak.

(Dnevnik)