Skip to main content

Politiko: Bosna i Hercegovina počeće pregovore o pristupanju EU

Jugoslavija 11. мар 2024.
< 1 min čitanja

Sledeći korak sada je da lideri EU razgovaraju o preporuci za BiH na svom sastanku u Briselu sledeće sedmice

Bosna i Hercegovina počeće pregovore o pristupanju EU, a Evropska komisija bi tu vest trebalo da objavi u utorak, otvarajući put zemlji da konačno postane članica Unije, piše Politiko.

EU je Bosni i Hercegovini dodelila status kandidata u decembru 2022. godine.

Evropska komisija će sada toj državi pozitivnu preporuku za početak formalnih pregovora o pridruživanju, rekli su za Politiko dva zvaničnika EU i jedan diplomata.

Ukrajina i Moldavija takođe treba da naprave korak dalje u procesu proširenja.

Evropska komisija će u utorak predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smernice i osnovne principe njihovih pristupnih pregovora. Zatim je na zemljama EU da razgovaraju o ovim tekstovima.

Diplomate i zvaničnici EU upozoravaju da dogovor između 27 evropskih članica, koji je neophodan za zvaničan početak pregovora, verovatno neće biti postignut pre evropskih izbora u junu.

Za neke zemlje EU, uključujući Austriju, bilo je od vitalnog značaja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku sa napretkom u budućem pristupanju Bosne i Hercegovine.

Sledeći korak sada je da lideri EU razgovaraju o preporuci za BiH na svom sastanku u Briselu sledeće sedmice, prenosi Politico.

(N1 Zagreb)