Skip to main content

Maglai: Obračun novog predsednika SVM-a sa Ildikom Lovaš bio je očekivan

Vojvodina 11. мар 2024.
2 min čitanja

„To pokazuje da su i lični odnosi narušeni između novog predsednika stranke i nekadašnje prve dame“

Član Predsedništva Pokreta građanske Subotice Jene Maglai izjavio je da se moglo očekivati da će Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da se obračuna sa Ildikom Lovaš, spisateljicom i partnerkom pokojnog Ištvana Pastora, dugogodišnjeg lidera ove stranke, i da ukidanje VM4K, institucije kulture kojom je ona rukovodila, nije iznenađenje.

Na nedavno održanoj sednici Mađarskog nacionalnog saveta doneta je odluka o gašenju Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) na čijem čelu je bila Lovaš, a koji je funkcionisao u okviru Fondacije „Laslo Sekereš“.

„Već su i ptičice najavljivale da je obračun sa Ildikom Lovaš i ljudima sa kojima je ona bliska bila očekivana i to se i dogodilo. Priča o tome da treba napraviti reda u kulturi mislim da ne stoji“, rekao je Maglai u emisiji „U Fokusu“ (Fókuszban) na RTV2.

Nedvosmisleno je, po njegovim rečima, „da je Lovaš trebala politički da se onesposobi i jedan od prvih koraka je bilo ukidanje kulturnog centra kojim je rukovodila, u koji je u proteklom periodu bilo uloženo mnogo sredstava i velika energija“.

„VM4K je zapravo bila produžena ruka SVM-a u oblasti kulture u Vojvodini i jednostavno je bilo neophodno odseći te veze koje bi možda mogle da jačaju njenu dalju ulogu, što se i dogodilo“, ocenio je Maglai.

On smatra da „Lovaš ima jako istančanu metodologiju kako da organizuje stvari, posebno kako da organizuje stvari u pozadini, jer ima jako puno znanja i veoma ozbiljna iskustva“.

„Ona predstavlja opasnost unutar stranke ako nekoga smatra konkurencijom ili neprijateljem i pretpostavljam da je to bio jedan od razloga zbog čega je novo rukovodstvo SVM-a smatralo da će donošenje ovakve odluke biti dobro za stranku“, kazao je Maglai.

Međutim, kako je naveo, njemu lično je žao da su se stvari odvijale u ovakvom pravcu.

„Smatram da je Lovaš jako mnogo uradila za SVM, da budemo iskreni, i mnogo lošeg ali i mnogo dobrih stvari. Zbog toga mislim da je ovakav obračun, ovakvom brzinom i brutalnošću mogao da se zaobiđe i da je to trebalo možda drugačije da se reši“, rekao je Maglai.

Dodao je da ne poznaje dovoljno unutrašnje odnose i u kojoj meri su oni zastranili tokom vremena.

Podseća da je ovaj obračun bio vidljiv i po tome da se Ildiko Lovaš nije pojavila na Izbornoj skupštini SVM-a koja je održana 2. marta u Senti, gde je za predsednika izabran Balint Pastor, sin Ištvana Pastora „što nedvosmisleno pokazuje da je držala distancu prema novom rukovodstvu stranke“.

„To pokazuje da su i lični odnosi narušeni između novog predsednika stranke i nekadašnje prve dame“, poručio je Maglai.

Ildiko Lovaš je članica Mađarskog nacionalnog saveta i odbornica SVM-a u Skupštini grada Subotice.

(Magločistač)