Skip to main content

Skupština Crne Gore odbacila predlog za razrešenje svog predsednika Andrije Mandića

Jugoslavija 11. мар 2024.
2 min čitanja

"Od dolaska na čelo parlamenta „grubo je zloupotrebio zakonodavni dom za sprovođenje uskostranačke, nacionalističke i antievropske poilitike"

Skupština Crne Gore je odbacila inicijativu za razrešenje svog predsednika Andrije Mandića. To je bio zahtev dela opozicije koja smatra da Mandić, lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“, „nije dostojan“ da bude na čelu parlamenta.

Partije vladajuće većine bile su protiv tog predloga opozicinih partija, na čelu s najjačom među njima – Demokratskom partijom socijalista (DPS). Za razrešenje Mandića bilo je 27 od 72 poslanika koji su glasali, a protiv su bila 44 poslanika Skupštine koja ih ukupno ima 81.

DPS, Sodcijaldemokrate (SD) i Demokratska unija Albanaca (DUA) smatraju da je Mandić „teg o vratu evropskoj“ Crnoj Gori i da je od dolaska na čelo parlamenta „grubo zloupotrebio“ zakonodavni dom „za sprovođenje uskostranačke, nacionalističke i antievropske poilitike“.

Kao primere takvog delovanja, opozicija je u inicijativi izdvojila nedavni prijem predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u prostorijama Skupštine Crne Gore, isticanje trobojke u kabinetu predsednika parlamenta, Mandićev odlazak na proslavu pobede koalicije Aleksandra Vučića na izborima u Srbiji i nedostavljanje dokaza o tome kada je stekao državljanstvo Srbije.

DPS smatra da organzovanje „poluslužbene posete“ Dodika i njegov prijem u službenim prostorijama Skupštine predstavljaju „opasno koketiranje s politikom razbijanja Bosne i Hercegovine, pokušaj destabilizacije odnosa sa BiH i opstrukciju evropskog puta Crne Gore“.

Ta partija, na čijem čelu je Danijel Živković zamenio Mila Đukanovića, ukazuje da crnogorski propisi ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo stečeno posle juna 2006. godine i navodi da postoji sumnja da je Mandić nezakonito u posedu crnogorskog državljanstva, a time i na dužnosti predsednika Skupštine.

Sa podnosiocima inicijative saglasne su i ostale partije manjinskih naroda – Bošnjaka i Hrvata, kao i Građanski pokret URA doskorašnjeg premijera Dritana Abazovića, koji smatra da Mandić, „bez obzira na pokušaj promene narativa i okretanje ka EU, izaziva ogromne podele u društvu“.

U raspravi nije učestvovao vladajući „Pokret Evropa sad“ (PES) premijera Milojka Spajića, koji je na početku sednice povukao inicijativu da se iz dnevnog reda izostavi predlog o razrešenju Mandića i time omogućio debatu. Mandić je odgovarajući na kritike ocenio da su opozicioni poslanici „pokušali da ga ponize i predstave onakvim kakav on nije“.

Kazao je da su poseta Dodika i trobojka u njegovom kabinetu dve nove stvari koje mu pripisuje opozicija, a da je sve ostalo priča koja ga prati od pre stupanja na dužnost predsednika Skupštine.

Rekao je da smatra da je parlamentarna većina „isporučila“ konkretne rezultate i naveo povećanje minimalne penzije, zaokruživanje pravosudne vlasti kompletiranjem Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužilaštva.

(Beta, Foto: Skupština CG)